Uppsala kommun

Kommunen erbjuder fler mobila förskolor

Dela

Sedan 2019 har Uppsala kommun fem förskolebussar som erbjuder mobila förskoleavdelningar till drygt 100 barn. Nu utökas servicen med ytterligare två bussar så att fler familjer kan få önskad förskoleplats.

En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Foto Uppsala kommun
En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Foto Uppsala kommun

Uppsala kommuns förskolebussar innebär en komplettering av antalet förskoleplatser i områden där det kan uppstå brist på platser, till exempel i centrala Uppsala eller i områden med många nybyggda bostäder. Fem bussar kan erbjuda plats till 110 barn vilket motsvarar en förskola med sex avdelningar för 108 barn. Med ytterligare två bussar ökar kapaciteten till totalt 154 barn.

–  Kommunen ser ett fortsatt behov av att kunna nyttja förskolebussar som flexibla reservplatser i områden där det finns platsbrist. Förskolebussarna och deras utomhuspedagogik är mycket uppskattade eftersom barnen får vistas utomhus i nya spännande lärmiljöer. Med ytterligare två bussar kan vi frigöra förskoleplatser så att fler familjer kan erbjudas en plats där de önskar, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Bussen hämtar barnen vid en förskola och sedan bedrivs verksamheten på olika platser för att i slutet av dagen återkomma till platsen de hämtades på. Bussturerna mellan olika aktiviteter är under 30 minuter. Busschaufförerna har pedagogiskt utbildning och minst en av förskolans pedagoger måste ha förarkort för buss.

– Det finns ett behov av fler förskoleplatser i centrala Uppsala och de mobila förskolorna är en populär verksamhet där en stor del av dagen tillbringas utomhus på olika platser i närheten av staden, säger Erik Ojala, chef för kommunal förskola på utbildningsförvaltningen.

Uppsala kommun upphandlar förskolebussarna från Gamla Uppsala Buss som äger, rengör och underhåller bussarna. Beslut om att beställa ytterligare två förskolebussar fattades av utbildningsförvaltningens upphandlingsutskott 27 augusti. De två nya förskolebussarna tas i bruk under 2021.

Nyckelord

Kontakter

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden
Mobil: 072-518 9294
E-post: helena.hedman-skoglund@uppsala.se

Erik Ojala, chef kommunal förskola
Telefon: 018-727 2797
Mobil: 070-538 2381
E-post: erik.ojala@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Bilder

En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Foto Uppsala kommun
En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Foto Uppsala kommun
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum