RF/SISU

Kompetensstöd och ökat ekonomiskt stöd för parasport

Dela

Riksidrottsmötet beslutade att erbjuda förbund och föreningar ett kompetensstöd inom parasport. Riksidrottsförbundet samverkar med Parasportförbundet för en stegvis övergång av stödfunktionen till Riksidrottsförbundet.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

– Vi behöver bli ännu bättre på att inkludera personer med funktionsnedsättning i vår verksamhet. Vi kan också se att pandemin har slagit hårt mot just denna målgrupp och här behöver vi stärka arbetet för att nå våra mål i Strategi 2025, säger Lotta Kellander, ledamot Riksidrottsstyrelsen.

Inom ramen för kompetensstödet till specialidrottsförbund ska erbjudas:

 1. Ekonomiskt stöd. I detta arbete bör RF samverka med de idrottsförbund som organiserar idrott för personer med funktionsnedsättning.
 2. Pedagogiska metoder och utbildningsmaterial för folkbildnings- och utbildningsverksamhet som inkluderar frågor som rör idrott för personer med funktionsnedsättning
 3. Genom samverkan med ett eller flera Riksidrottsuniversitet erbjuda utbildning inom träningslära för parasport på grundläggande akademisk nivå.
 4. Hjälp med benämningar, begrepp och definitioner som kan underlätta och minska oron för att ”göra eller säga fel”
 5. Nationellt intressepolitiskt påverkansarbete gällande ekonomiskt stöd till idrott för personer med funktionsnedsättning samt gällande tillgänglighetsfrågor och utrustningsfrågor som är specifika för målgrupperna
 6. Skapa och erbjuda nätverk för samverkan och utbyte
 7. Idrottsövergripande kunskapsstöd gällande idrott för personer med funktionsnedsättning inom klassificering, samt inom elitidrottsstödets kompetensområden idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottspsykologi

Till idrottsföreningar gällande idrott för personer med funktionsnedsättning (paraidrott) ska följande innehåll erbjudas:

 1. Föreningsutveckling styrelse och eventuella kommittéer – ett uppdrag som generellt ligger på RF-SISU distriktet men som i frågor om idrott för personer med funktionsnedsättning kan kompletteras med deltagande av berört specialdistriktsförbund.
 2. Stöd och hjälp i kontakter med kommuner gällande transport, assistens och liknande frågor
 3. Stöd och hjälp att starta upp verksamhet för personer med funktionsnedsättning, steg för steg.
 4. Stöd i frågor avseende rekrytering samt att behålla idrottare och de särskilda förutsättningar som råder för idrottare med funktionsnedsättning.
 5. Ekonomiskt stöd till utrustning för parasport.


Följ @RFidrotten på twitter för att ha koll på beslut under RF-stämman

På Riksidrottsmötets hemsida kommer beslut att uppdateras efter mötet – här finns nu förslag till beslut och möteshandlingar.
https://www.rf.se/Arbetsrum/riksidrottsmotet

Du kan följa mötet live genom att anmäla dig här 

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum