Konkurrensverket

Köpte julbord utan att följa upphandlingsreglerna

Dela

Stockholms universitet följde inte upphandlingsreglerna när de köpte julbord för 2,1 miljoner kronor utan att annonsera upphandlingen. Konkurrensverket menar att det är frågan om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att universitetet döms att betala 160 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Inför julen 2018 stod Stockholms universitet utan upphandlat avtal för personalens julbord. Detta eftersom universitetets upphandling av julbordsförmedlare blivit föremål för överprövning och upphandlingen avbrutits. Inköpssektionen gick då ut med information att universitetets olika verksamheter skulle boka julbord direkt från önskad restaurang. Värdet av upphandlingen uppgick till 2 166 057 kronor, vilket överskrider den gräns som finns då direktupphandling kan vara möjlig att göra.

– Det är viktigt att ta höjd för eventuella överprövningar när upphandlingar görs, annars finns risken att hamna i ett avtalslöst läge, vilket öppnar för oövervägda, kostsamma inköp och i värsta fall även korruption, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket ansöker nu hos Förvaltningsrätten i Stockholm att domstolen dömer Stockholms universitet att betala 160 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se

Maria Andersson Müller, processråd, tfn 08-700 15 65

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum