Kör med ägg under pedalen i påsktrafiken
– Påsken är en farlig tid i trafiken då antalet dödsolyckor ökar med cirka 40 procent. Väglaget kan vara besvärligt om temperaturen växlar från plus till minus och kombinationen av stress, hala vägar och mycket trafik ökar risken för svåra olyckor, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
Det kommer att vara mycket trafik på skärtorsdagen ut från städerna, då skaderisken också är som störst. Blir det halt i påsktrafiken ska man komma ihåg att många redan har bytt till sommardäck, vilket ökar risken för halkolyckor.
– Planera din resa i förväg, ta gott om tid på dig och planera in några pauser på vägen. Att komma tryggt fram är viktigare än att komma precis i tid. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar, säger Heléne Lilja.
Till påskresan är det ofta mycket som ska packas i bilen. Det är kläder, mat och utrustning som skidor eller snowboard. För att minska risken för att lasten börjar röra sig vid en kraftig inbromsning eller i en skarp kurva är det viktigt att packa rätt.
– Packa det tyngsta underst och skjut in det mot baksätet och bagagets sidor, då minskar du risken för att lasten rör på sig om du tvingas bromsa kraftigt. Packa skidor och lätta saker tätt ihop i takboxen. Om du använder takräcke, se till att surra fast lasten ordentligt, avslutar Heléne Lilja.
Så packar du bilen:
- Stuva lasten mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor.
- Lägg den tyngsta lasten underst och i mitten.
- Lägg ingenting på hatthyllan – det kommer farande vid en kraftig inbromsning.
- Lasta ingenting tungt ovanför ryggstödet, det kan flyga framåt.
- Lägg ner last som kan tippa vid kurvor eller inbromsning.
Så packar du takboxen:
- Kolla takets maxlast (vikt för takräcke, takbox och last).
- Kolla takboxens maxlast – den kan vara lägre än takräckets.
- Ha inte alltför tunga saker i takboxen.
- Packa så tätt som möjligt.
10 tips för säker körning under påsken:
- Kontrollera däckens lufttryck innan du åker i väg.
- Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.
- Anpassa hastigheten till väglaget. Undvik onödiga omkörningar.
- Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar. Åker man elbil bör man planera sin laddning.
- Kontrollera alla lampor före avfärd. Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.
- Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
- Ta med bogserlina och startkablar.
- Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
- Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
- Acceptera att resan kan ta tid. Ha inte en sluttid när ni ska vara framme.
Nyckelord
Kontakter
Heléne Liljachef kommunikation och samhälle
Tel:070-243 09 35helene.lilja@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
M Sverige: Därför kan oseriösa garantiföretag fortsätta att jobba ostört8.6.2023 13:01:00 CEST | Pressmeddelande
Under de senaste åren har ett flertal oseriösa företag erbjudit bilägare förlängning av bilens fabriksgaranti när den har gått ut. Erbjudanden som ofta liknar en faktura lurar bilägare att teckna garantiavtal som visar sig vara innehållslösa och dyra. Konsumentverket arbetar i motvind när gamla bolag försvinner och nya ständigt dyker upp.
Färre väljer ny bil, så köper du begagnat tryggt29.5.2023 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Färre köper ny bil när ekonomin viker nedåt. Att köpa begagnad bil kan i många fall vara ett billigare alternativ, men kan också medföra massor av oförutsedda utgifter. Oavsett om du köper från en firma eller en privatperson finns det en hel del att tänka på för att göra ett så tryggt köp som möjligt.
Färre köper och privatleasar ny bil26.5.2023 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
När konjunkturen vänder nedåt påverkas inte minst sällanköpen av dyra varor som nya bilar. På bilmarknaden är det tydligt att hushållen gjort omprioriteringar och försäljningsminskningen förklaras främst av färre privata kunder. Den största minskningen gäller privatleasingen av nya bilar, konstaterar Riksförbundet M Sverige som har sammanställt statistik från analysföretaget Vrooms månadsrapporter.
Kongressuttalande från M Sverige15.5.2023 13:02:00 CEST | Pressmeddelande
Vid Riksförbundet M Sveriges kongress 11 maj 2023 antogs följande uttalande:
Leasingbolag struntar i branschens goda seder11.5.2023 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Privatleasing har blivit mycket vanligt de senaste åren. Leasing anses av många konsumenter vara bekvämt och förknippat med stora fördelar, men problemen med privatleasing kan både bli krångliga och dyra. M Sverige kan nu visa* att finansbolagen höjer avgifterna utan förvarning, vilket strider mot branschens goda sed.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum