Region Uppsala

Kulturnämnden i Region Uppsala tar nästa steg i omstarten av folkhögskolan

Dela
Kulturnämnden har fastställt verksamhetsplanen för Region Uppsala folkhögskola 2021, planen innehåller satsningar för att nå nya målgrupper i hela länet. Bland annat blir det nu också kurser i Heby och Tierp. Till hösten 2021 kommer även en nystart för de långa estetiska kurserna att göras på Wik.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande

Kulturnämnden är styrelse för Region Uppsala folkhögskola, där Wiks folkhögskola med filialen Uppsala folkhögskola ingår. Tidigare i höst har kulturnämnden tagit beslut om en ny inriktning för folkhögskolan med fyra profilområden: kultur, språk, natur och hälsa. Skolans verksamhetsplan och budget för 2021 utgår från detta inriktningsbeslut. Beslutet idag innebär en tydlig omstart där kulturen står i centrum. Viktigt är också att folkhögskolan ska utöka sin närvaro i länet, där Tierps och Heby kommuner föreslås få allmän kurs. Folkhögskolan bedrivs idag på Wik och på Ultuna och verksamheterna kommer jobba mer enat framöver.

-   Jag är väldigt glad över att vi nu tagit konkreta beslut för hur omstarten av folkhögskolan ska genomföras. Det är en tydlig ambitionshöjning vi gör både inom kulturprofilen men också för folkhögskolans roll i länet säger Cecilia Linder (M) ordförande i Region Uppsalas kulturnämnd.

I skolans verksamhetsplan betonas vikten av att nå fler målgrupper i hela Uppsala län. Ansökan om extra statliga medel kommer därför att göras och folkhögskolan ska under 2021 etablera sig med verksamhet på fler orter i länet. Utöver allmän kurs i Heby och Tierp planerar skolan att erbjuda studiemotiverande folkhögskolekurser (SMF-kurser) och/eller etableringskurser för nyanlända, i Heby, Enköping, Tierp och Östhammar. Dessa kurser ges nu endast på filialen i Uppsala.

De nya etableringarna kommer att ske i samverkan med länets kommuner, Arbetsförmedlingen och lokala aktörer. Fokus ligger på att möta de utbildningsbehov som finns över hela länet, inte minst som en följd av coronapandemin, som lett till ökad arbetslöshet hos framför allt unga människor.

Till hösten 2021 kommer även tre nya långa estetiska utbildningar att tas fram på Wiks folkhögskola. Två av dessa kurser är ”Storytelling” där manus och berättande står i fokus och ”Bild och form”, den tredje är ännu ej beslutad. Skolan kommer dessutom att undersöka förutsättningarna för att starta ytterligare estetiska kurser inom för folkhögskolan nya konstarter till hösten 2022.

–   Genom de särskilda kurserna med estetisk inriktning vill vi bidra till kulturlivet i Uppsala län. Detta sker också genom att skolan skapar nya kontaktytor och samverkar med viktiga kulturaktörer i länet. Till exempel kommer skolan att erbjuda kurser för kulturutövare och kulturföreningar till våren 2021, säger Kristin Spolander, rektor på Region Uppsala folkhögskola.

Folkhögskolans utökade satsning på att bredda kursutbudet avspeglar sig även i den yrkeshögskoleutbildning till kontakttolk som startar i mars 2021, samt i de korta kurser som kommer att rikta sig till gymnasieungdomar under skolloven 2021.

Nyckelord

Kontakter

Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande, 070-261 48 44
Kristin Spolander, rektor på Region Uppsala folkhögskola, 070-280 51 35

Bilder

Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 27 augusti27.8.2024 15:18:35 CEST | Pressmeddelande

Förstudie ska genomföras för ett nytt produktionskök En förstudie för ett nytt produktionskök för Region Uppsalas behov av patientmat ska genomföras, detta till en kostnad om högst 500 000 kronor. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Bakom beslutet finns en lång tidigare historik. Regionfullmäktige beslutade i augusti 2018 att det skulle uppföras produktionskök och restaurang vid Akademiska sjukhuset. Men båda de upphandlingar som genomfördes fick avbrytas, då det endast inkom ett anbud i båda fallen, och dessa anbud därtill kraftigt översteg budget. Därtill har förutsättningarna ändrats sedan 2018. Bland annat har kraven skärpts kring beredskap och att produktionsvolymerna ska kunna täcka hela regionens behov. Det har dessutom blivit ännu trängre att bygga på Akademiska sjukhusets område, då det även fattats beslut om byggande av en spårväg. Sammantaget har bedömningen blivit att bygget av ett nytt produktionskök inte är beroende av en lokalisering till Akademiska sjukhusets n

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 26 augusti26.8.2024 16:51:17 CEST | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter juli månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Underskottet beror bland annat på resurs- och kapacitetsbrist som driver kostnaden för löner och köpt vård. Kostnaden för medicinskt material och läkemedel är också högre än budgeterat, på grund av inflationen och ökade volymer. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping är också oförändrad och ligger på minus 30 miljoner kronor. Svar på initiativ om taligenkänning och AI Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende som väckts av Malin Sjöberg Högrell (L), My Borg Åmansson (M), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD). I initiativet föreslogs bland annat att samtliga sjuksköterskor och läkare som vill använda taligenkänning ska få göra det utan att det kräver krångliga beslut, att utbildning och support för användarna ska finnas tillgänglig och att en redovisning ska tas fram om hu

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye