Region Uppsala

Region Uppsala avger löften för ekosystem och biologisk mångfald

Dela

Region Uppsala ska avge sex så kallade hållbarhetslöften för att stärka länets ekosystem och biologiska mångfald. Det beslutade den regionala utvecklingsnämnden på fredagen.

– Länsstyrelsens arbete med färdplan för ett hållbart län är både nödvändigt och inspirerande. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi behöver kraftsamla gemensamt i länet för att klara miljömålen. För oss är det självklart att Region Uppsala är en aktiv del i detta viktiga arbete och därför är jag glad att vi nu är redo att teckna nya hållbarhetslöften, säger Unn Harsem (C), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

Hållbarhetslöftena är ett initiativ av Länsstyrelsen Uppsala län och en del av en färdplan för ett hållbart län med åtgärdsprogram knutna till ett antal teman. Färdplanen syftar till att öka förutsättningarna att nå de nationella miljömålen och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

Region Uppsala avger sex löften, uppdelade på fyra av fokusområdena inom åtgärdsprogrammet för ekosystem och biologisk mångfald:  

Vattenlandskapet  

  • Återskapa hållbara livsmiljöer i sjöar och vattendrag  

Bebyggd miljö  

  • Bevara och öka biologisk mångfald i parker och grönområden

Artspecifika insatser  

  • Motverka invasiva främmande arter  
  • Stödja pollinatörer eller andra artbaserade ekosystemtjänster  

Naturmedveten upphandling och konsumtion   

  • Öka hänsyn till biologisk mångfald genom upphandling och inköp  
  • Öka kunskapen om och integrera biologisk mångfald genom utbildningsinsatser om hållbar utveckling  

Åtgärdsprogrammet för ekosystem och biologisk mångfald infaller under perioden 2024–2028 och har som mål att öka takten i genomförandet av åtgärder som bidrar till hållbara ekosystem genom att bevara och stärka biologisk mångfald i Uppsala län. 

22 november hålls en formell löftesceremoni vid Uppsala slott. 

Kontakter

Unn Harsem (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden: 072–202 23 81

Bilder

Unn Harsem (C), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.
Unn Harsem (C), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.
Region Uppsala inga restriktioner
Ladda ned bild

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 25 september25.9.2024 17:50:32 CEST | Nyheter

Nya regler för listning vid vårdcentral Från den 1 januari 2025 ändras reglerna för hur patienter får lista sig vid vårdcentral. Då införs en begränsning som innebär att man får lista om sig högst två gånger per år. Regeländringen är en följd av en lagändring som trädde i kraft 2022. Syftet är att skapa ett mer sammanhållet och stabilt system som ger kontinuitet för patienten. Man har också sett att det finns ett samband mellan hög rörlighet och våld i nära relationer, där omlistning används för att undvika orosanmälningar. Därför införs denna begränsning. En annan förändring i reglerna är att det blir möjligt att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral, till exempel när man har kapacitetsproblem. Regionfullmäktige fastställde de uppdaterade reglerna för listning, områdesansvar och ickevalsalternativ. (M), (KD) och (SD) yrkade på avslag. (M), (KD), (SD) och (L) yrkade även på ett tillägg om att det ska vara möjligt att lista sig på vårdcentralsfilialer. Detta a

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 24 september24.9.2024 15:34:26 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala får kansli för samordning inför höjd beredskap och krig Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i samordningsarbetet blir en gemensam stab med ett gemensamt kansli: regionernas nationella samordning, planering och ledning (NSPL). Region Uppsala ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL). Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Liknande beslut förväntas fattas i övriga svenska regioner. Det kommer även att inrättas ett nationellt kansli - och detta kommer att placeras i Uppsala. Bakgrunden till beslutet är att Sverige nu bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga, och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 r

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye