Kunskapsglapp utmaning för jurister
Digitaliseringen ställer juristbranschen inför stora förändringar. På en digital pressträff under torsdagen diskuterades utmaningar och möjligheter. På plats fanns bland annat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse.

Dagens pressträff anordnades med anledning av releasen för Akavias rapport Digitaliseringens effekter på juristprofessionen. Rapporten visar att ny teknik inte bara effektiviserar sättet att arbete utan även kastar omkull gamla affärsmodeller. Samtidigt ökar kraven på it-kompetens hos juristerna.
– Det krävs förnyelse och anpassning av juristutbildningen. Men inte bara juridikstudenter behöver tekniken. Även seniora praktiserande jurister behöver bredda sin kompetens, säger Jenny Kallermann.
Men det stannar inte där. Bland mycket annat fastlås i rapporten att rättsväsendet behöver få långsiktiga resurser för att klara utmaningen som digitalisering och automatisering innebär. För att spara både tid och skattepengar behöver den offentliga sektorn också bli bättre på samverkan vid it-investeringar.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman bekräftade på pressträffen betydelsen av samverkan:
– För att utveckla digitaliseringen har regeringen slutit avtal med Sveriges Kommuner och Regioner om just samverkan.
Vid pressträffen deltog även Charlotta Kronblad, digitaliseringsforskare Chalmers och Fredrik Svärd, it-jurist och grundare av Legaltech.se
Fakta: Rapporten Digitaliseringens effekter på juristprofessionen bygger på rundabordssamtal och intervjuer med både seniora och juniora jurister samt en panelundersökning. Ladda ned rapporten nedan.
Så utmanar digitaliseringen juristerna
Juristutbildningen och praktiserande jurister har inte hängt med i teknikutvecklingen:
- Digitaliseringen förändrar juristernas yrkesroll i grunden. Men fortfarande saknar juristutbildningen i betydande utsträckning inslag av it. Lärosätena behöver se över möjligheterna till att bedriva tvärvetenskapliga samarbeten över fakultetsgränserna och blanda in teknik.
- 98 procent av Akavias medlemmar vill lära sig nya it-verktyg men det saknas relevanta utbildningar och långsiktigt strategiskt fokus på den typen av kompetensutveckling hos arbetsgivare.
Det finns för många stuprör och stelbenta regler i samhället:
- Det interageras inte tillräckligt över olika gränser; mellan kommuner, mellan fakulteter mellan näringsliv och universitet, mellan olika kompetenser, generationer och olika intressen för att kunna göra nödvändiga anpassningar till en snabbt föränderlig värld.
- Det finns t.ex. regler för advokatbyråer som inte tillåter andra delägare än advokater vilket gör det svårt att ta in kapital för nödvändiga teknikinvesteringar.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Dokument
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Rätt ingångslön viktig för framtiden25.2.2021 09:16:38 CET | Pressmeddelande
Lönen i starten på karriären kan vara avgörande för den framtida löneutvecklingen. För att akademiker ska hamna rätt från början presenterar Akavia årets rekommenderade ingångslöner.
Så påverkar pandemin lönerna framåt24.2.2021 09:32:52 CET | Pressmeddelande
Pandemin satte sina tydliga spår på fjolårets avtalsrörelse. Uteblivna lönerevisioner och inbromsade akademikerlöner blev några av effekterna. Men hur påverkas lönerna framåt, vad händer med ingångslönerna och löneskillnaderna mellan könen? Akavia samlade experter i Studio Akavia för att få ett svar.
Försäkringskassan upphäver förbud mot bisyssla efter Akavias stämningsansökan23.2.2021 11:09:32 CET | Pressmeddelande
I mitten av februari lämnade Akavia in en stämningsansökan mot Försäkringskassan efter att myndigheten förbjudit en medarbetare att på fritiden arbeta ideellt som ombud i vårdnadstvister. Otillåten bisyssla ansåg myndigheten – helt fel, menade Akavia som ville att förbudet skulle upphävas.
Ny undersökning: Fortfarande för få som jobbar hemifrån23.2.2021 07:08:36 CET | Pressmeddelande
Fortfarande är det för få akademiker och tjänstemän som arbetar hemifrån, trots rekommendationerna som en följd av Covid-19. Det visar en ny undersökning beställd av fackförbundet Akavia. – Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Vi som akademiker och tjänstemän har förutsättningarna att arbeta på distans och därför vilar ett större ansvar på oss, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.
Pressinbjudan: Digitaliseringens effekter på juristbranschen16.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Akavia bjuder in till digital pressträff och release av rapporten Digitaliseringens effekter på juristbranschen. Medverkar gör bland annat Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, och Jenny Kallerman, affärsjurist och vice ordförande i Akavias styrelse.
Inbromsning för akademikerlöner15.2.2021 10:25:50 CET | Pressmeddelande
Akademikerlönerna bromsade in under 2020. Det visar Akavias senaste löneenkät. Sämst utvecklades lönerna för ekonomer och IT-akademiker. – En viktig förklaring är pandemin som gjorde att många lönerevisioner inte kunde genomföras, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum