Akavia

Kunskapsglapp utmaning för jurister

Dela

Digitaliseringen ställer juristbranschen inför stora förändringar. På en digital pressträff under torsdagen diskuterades utmaningar och möjligheter. På plats fanns bland annat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse.

Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister

Dagens pressträff anordnades med anledning av releasen för Akavias rapport Digitaliseringens effekter på juristprofessionen. Rapporten visar att ny teknik inte bara effektiviserar sättet att arbete utan även kastar omkull gamla affärsmodeller. Samtidigt ökar kraven på it-kompetens hos juristerna.

– Det krävs förnyelse och anpassning av juristutbildningen. Men inte bara juridikstudenter behöver tekniken. Även seniora praktiserande jurister behöver bredda sin kompetens, säger Jenny Kallermann.

Men det stannar inte där. Bland mycket annat fastlås i rapporten att rättsväsendet behöver få långsiktiga resurser för att klara utmaningen som digitalisering och automatisering innebär. För att spara både tid och skattepengar behöver den offentliga sektorn också bli bättre på samverkan vid it-investeringar.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman bekräftade på pressträffen betydelsen av samverkan:

– För att utveckla digitaliseringen har regeringen slutit avtal med Sveriges Kommuner och Regioner om just samverkan.

Vid pressträffen deltog även Charlotta Kronblad, digitaliseringsforskare Chalmers och Fredrik Svärd, it-jurist och grundare av Legaltech.se

Fakta: Rapporten Digitaliseringens effekter på juristprofessionen bygger på rundabordssamtal och intervjuer med både seniora och juniora jurister samt en panelundersökning. Ladda ned rapporten nedan.   

Så utmanar digitaliseringen juristerna 

Juristutbildningen och praktiserande jurister har inte hängt med i teknikutvecklingen:

  • Digitaliseringen förändrar juristernas yrkesroll i grunden. Men fortfarande saknar juristutbildningen i betydande utsträckning inslag av it. Lärosätena behöver se över möjligheterna till att bedriva tvärvetenskapliga samarbeten över fakultetsgränserna och blanda in teknik.
  • 98 procent av Akavias medlemmar vill lära sig nya it-verktyg men det saknas relevanta utbildningar och långsiktigt strategiskt fokus på den typen av kompetensutveckling hos arbetsgivare. 

Det finns för många stuprör och stelbenta regler i samhället:

  • Det interageras inte tillräckligt över olika gränser; mellan kommuner, mellan fakulteter mellan näringsliv och universitet, mellan olika kompetenser, generationer och olika intressen för att kunna göra nödvändiga anpassningar till en snabbt föränderlig värld.
  • Det finns t.ex. regler för advokatbyråer som inte tillåter andra delägare än advokater vilket gör det svårt att ta in kapital för nödvändiga teknikinvesteringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse och Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Ladda ned bild

Dokument

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum