Läkemedelsverket

Läkemedelsverket matchar Ukrainas läkemedelsbehov mot samhällets vilja att bidra

Dela

Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) koordinera leverans av läkemedel till Ukraina. Läkemedelsverkets uppdrag är att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer mot de behov som finns i Ukraina.

Ukraina har via EU:s så kallade civilskyddsmekanism efterfrågat stöd i form av bland annat läkemedel och också redogjort för sina behov.

– Vi välkomnar det här uppdraget och arbetar nu skyndsamt. Läkemedel är känsliga produkter som kräver en särskild hantering för att säkra att de inte blir verkningslösa eller i värsta fall kan påverka patientens hälsa negativt. Det innebär bland annat att de måste transporteras på ett korrekt så att de inte tar skada och kommer fram dit de ska. Privata initiativ är förstås behjärtansvärda men det går att göra större nytta på annat sätt, exempelvis genom etablerade hjälporganisationer, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket.

I Läkemedelsverkets uppdrag från regeringen ingår att kontrollera att den som ansvarar för att lagra och transportera läkemedlet uppfyller ställda krav.

– Vi behöver vara lyhörda för de behov som ukrainska myndigheter har uttryckt, Sveriges hjälp ska inte bli en belastning, säger Lena Björk avslutningsvis.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination20.4.2022 17:02:00 CEST | Pressmeddelande

I gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter bekräftas en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax. Risken för myokardit är högre efter två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum