Svenska institutet

Landslagsstjärnan Nilla Fischer kommenterar bristen på jämställdhet inom fotbollen i ny film

Dela

Många tjejer världen över drömmer om en fotbollskarriär. Ändå hamnar de ofta i skymundan för killarna. På Sveriges officiella Youtubekanal berättar Nilla Fischer om sitt engagemang för jämställdhet inom fotbollen.

Intresset för damfotboll är stort. Bara i Sverige finns nästan 100 000 licensierade damspelare över 15 år. Trots det är skillnaderna mellan dam- och herrfotboll stora – och de visar sig redan tidigt.

De tar sig uttryck i allt från sämre träningstider och fotbollsplaner för tjejlagen till hur mycket pengar som ligger i prispotten i de stora tävlingarna. Framgång för damfotboll röner sällan lika stor uppmärksamhet som när herrlagen vinner cuper och de ekonomiska klyftorna mellan dem har ökat.

När landslagsstjärnan och Champions league-vinnaren Nilla Fischer mottog Diamantbollen i november 2018 bestämde hon sig för att använda sin röst för att lyfta tjejernas situation. I Stories from Swedens nya video berättar hon om sitt feministiska uppvaknande och hur viktig jämställdhet är för framtidens fotboll.

”Vi utövar samma sport, så varför har vi inte samma möjligheter?” frågar hon sig retoriskt. ”Vi måste agera och visa världen att vi inte gör skillnad mellan killar och tjejer som vill spela fotboll. All sport ska vara inkluderande.”

Stories from Sweden är ett dokumentärt filmkoncept som ska väcka nyfikenhet för Sverige. Filmerna följer enskilda människors berättelser och riktar sig till en ung internationell målgrupp som är intresserade av ämnen där Sverige har en tongivande roll såsom hållbarhet, innovation och samhällsfrågor som integration och jämställdhet.

”Vi är väldigt glada att Nilla vill medverka i vårt Youtubekoncept och dela med sig av sina tankar kring jämställdhet”, säger Sara Djupsund, projektledare på Svenska Institutet. ”Med den här filmen har vi på Svenska institutet möjlighet att sätta fokus på ett viktigt ämne, men också uppmärksamma vårt fantastiska landslag, nu när de ger sig ut i VM i Frankrike med sin första match tisdagen den 11 juni.”

Se filmen Taking a stand for women’s soccer – Stories from Sweden här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum