Lärdomar från covidbevis visar på vikten av samlad digital vaccinationsinformation
Erfarenheter från arbetet med covidbevis har aktualiserat behovet av ett nationellt digitalt vaccinationsregister i Sverige. Det skriver E-hälsomyndigheten i en rapport till regeringen.

Arbetet med covidbevis har tydliggjort behovet av en sammanhållen digital bild av nationella vaccinationer, något som skulle gynna invånare, hälso- och sjukvården och smittskyddsarbetet.
En samlad bild av individens vaccinationer kan ge vården enkel och säker tillgång till information som underlättar i mötet med individen, som skulle få alla sina vaccinationer samlade på ett digitalt kort.
– Vi ser ett förstärkt behov av ett nytt nationellt vaccinationsregister som kan användas av vården och invånarna. Data i ett sådant register behöver vara tillgänglig och av god kvalitet, vilket förutsätter samarbete mellan olika aktörer inom området, säger Carl Jarnling, enhetschef på E-hälsomyndigheten.
E-hälsomyndigheten föreslår att myndigheten tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, får i uppdrag att arbeta för en samordnad, digital och livslång källa till vaccinationsinformation.
Ett nationellt vaccinationsregister kan också vara primär källa till information i individuella, digitala vaccinationskort. En sådan lösning kräver dock förändringar i nuvarande lagstiftning.
God datakvalitet minskar risk för manuell hantering
E-hälsomyndigheten rekommenderar även att en samarbetsmodell etableras mellan staten, regioner, vårdgivare och vaccinatörer, för att tydliggöra ansvar och underlätta dialog och samarbete. Syftet är att kvalitetssäkra data i registret, vilket ska underlätta för individer, men också ta bort onödig administration hos myndigheter, vårdgivare och andra aktörer som är involverade i arbetet med vaccinationer.
E-hälsomyndigheten föreslår också att:
- Det bör finnas en möjlighet att återkalla felaktiga covidbevis. För att möjliggöra detta krävs en justering i det svenska regelverket för covidbevis.
- Bristande tillgång till ett digitalt register över alla vårdgivare gör det svårt att skapa effektiva automatiserade och säkra arbetsprocesser. Det behövs därför en digital nationell vårdgivarkatalog med information om alla vårdgivare i Sverige.
- Det bör vara möjligt att utfärda tillfrisknandebevis baserat på snabbtester. Även i detta fall behövs en justering i det svenska regelverket.
- Besökare från länder utan ett EU-kompatibelt vaccinationsbevis ska kunna ansöka om ett tillfälligt EU:s vaccinationsbevis som är giltigt i 31 dagar. Lösningen har stöd i befintligt regelverk och E-hälsomyndigheten föreslår att apoteken, som har god tillgänglighet, hanterar distribution av dessa tillfälliga vaccinationsbevis.
E-hälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag som rör utveckling och förvaltning av digital infrastruktur och tjänster för utfärdande av covidbevis till och med juni 2023.
Olika behov av samlad digital vaccinationsinformation
Individen har behov av ett fullgott skydd mot sjukdomar och att få hjälp och rådgivning från vården. Individen vill ha tillgång till informationen om sina vaccinationer på ett ställe. Individen vill också få påminnelser när en ny dos bör tas och i en framtid själv kunna skriva ut ett vaccinationsintyg.
Hälso- och sjukvården har behov av ett komplett och tillförlitligt informationsmaterial för att kunna stödja patienten och efterfrågar enkel och säker rapportering utan dubbelarbete.
Smittskyddsläkarna vill kunna analysera och följa vaccinationstäckning, vaccinationssäkerhet och biverkningar.
Nationella myndigheter har behov av att kunna följa effektiviteten av vaccinationer, vaccinationssäkerhet och biverkningar.
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seBilder
Om
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
E-hälsa i fokus under Sveriges ordförandeskap i EU27.1.2023 09:23:54 CET | Nyheter
Under Sveriges ordförandeskap stöttar E-hälsomyndigheten regeringen med att arrangera vårmötet i Nätverket för e-hälsa den 1–2 juni.
Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet27.12.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2023 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 200 kronor, från 2 400 kronor till 2 600 kronor. Det innebär att den som handlar receptbelagda läkemedel på apotek kan få betala en engångssumma vid det första uttaget efter årsskiftet. Höjningen av högkostnadsskyddet beror på att prisbasbeloppet höjs.
Nytt sätt att sammanställa statistik förenklar miljöforskning14.12.2022 10:00:00 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket har tillsammans tagit fram en ny beräkningsmodell för att sammanställa statistik om aktiva läkemedelssubstanser som har expedierats på apotek. Statistiken kan forskare använda för att bedöma vilka aktiva substanser som kan uppnå halter i miljön som utgör en miljörisk.
E-hälsomyndigheten lyfter risker och kostnader i remissvar om Nationella läkemedelslistan6.12.2022 11:52:39 CET | Nyheter
I ett utkast till proposition föreslår regeringen att kravet på anslutning till Nationella läkemedelslistan skjuts fram ytterligare – nytt datum är den 1 december 2025. E-hälsomyndigheten tillstyrker propositionens förslag.
Den första nationella gemensamma e-hälsospecifikationen är här26.10.2022 11:15:09 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten har beslutat att ge Socialstyrelsens Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation – version 5.0 status som nationell och gemensam e-hälsospecifikation (NGS). Den blir Sveriges första NGS och finns nu tillgänglig i NGS-tjänsten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum