E-hälsomyndigheten

Snart förfaller många apoteksfullmakter

Dela

Den 1 juni 2024 är sista giltighetsdag för många fullmakter för apoteksärenden som sedan blir ogiltiga. Det beror på en lag som kom 2020 och som medför att en fullmakt för apoteksärenden gäller i längst fyra år. För den som även i fortsättningen vill ha hjälp med att utföra sina apoteksärenden är det enkelt skapa en ny fullmakt när den befintliga är på väg att bli ogiltig.

– Det går inte att förlänga giltighetstiden för en befintlig fullmakt. När en fullmakt blir ogiltig måste fullmaktsgivaren därför ge ombudet en ny fullmakt, säger Ewa Karlsson, farmaceutisk utredare på E‑hälsomyndigheten.

Det är enkelt att skapa en ny fullmakt om den gamla har blivit ogiltig. Fullmaktsgivaren kan också avsluta den befintliga fullmakten i förväg och sedan skapa en ny.

I Läkemedelskollen går det att se vilka fullmakter som finns

I tjänsten Läkemedelskollen går det att skapa en ny fullmakt och se aktuella fullmakter. Detta gäller fullmakter som ges till privatpersoner. Logga in på 1177.se och välj ”Läkemedelstjänster”. Klicka sedan på start och gå vidare till Fullmakter för apoteksärenden. Det går också att komma till Läkemedelskollen via E‑hälsomyndighetens webbplats ehalsomyndigheten.se.

– Apoteken kan hjälpa till med att skapa en ny fullmakt. Apotekspersonalen kan även kontrollera vilka fullmakter du har i dag och hur länge de gäller. Det går lika bra med ett fysiskt apotek på stan som med apotekens e‑handel, säger Ewa Karlsson.

Använd blankett om du vill att en privatperson ska sköta ditt barns ärenden

Du kan ge en privatperson rätt att sköta ditt barns apoteksärenden. För att skapa en sådan fullmakt ska du använda en blankett som finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

Ge en vård- och omsorgsenhet fullmakt

Det finns även särskilda blanketter för dig som vill ge en vård- och omsorgsenhet fullmakt att sköta dina eller ditt barns apoteksärenden. Blanketterna finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

En ny fullmakt måste skapas

Kom ihåg att du kan skapa fullmakter för flera olika personer om det underlättar för dig.

När du skapar en fullmakt måste den du ger fullmakten (ombudet) samtycka till att E‑hälsomyndigheten hanterar hens personuppgifter. Samtycket ska lämnas inom sju dagar.

Vem är fullmaktsgivare och vem är ombud?

Den som ger någon annan fullmakt att utföra apoteksärenden kallas fullmaktsgivare. Ombud (som ibland även kallas fullmaktshavare) är den som får fullmakten och kan göra apoteksärendena.

Giltigheten begränsades för fyra år sedan

Regeln om att en fullmakt för apoteksärenden gäller i högst fyra år kom till den 1 juni 2020. De fullmakter som då redan fanns fick därför en fyraårig giltighetstid. Det är förklaringen till att många fullmakter har sista giltighetsdag den 1 juni 2024 och sedan blir ogiltiga.

Kontakter

Länkar

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye