Kommunal

Larmrapport: Allt fler lever på den yttersta marginalen

Dela
Förbundsordförande
Förbundsordförande

Nästan var sjunde med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden. För en ensamstående med ett barn innebär detta att man endast har några hundralappar kvar efter att grundläggande utgifter är betalda. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

- Risken för fattigdom ökar markant bland de med lägst löner nu när inflationen skenar, det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert. Många känner en oro över att privatekonomin, när som helst, ska krascha. Så ska det inte vara, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Enligt Kommunals beräkningar innebär det tuffa ekonomiska läget att, exempelvis, en ensamstående med 22 000 kr eller mindre i månaden endast har cirka 700 kr kvar i plånboken efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Rapporten visar att de med lägsta löner inte heller har möjlighet att spara och därmed saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter.

Allra hårdast drabbas de med lägst löner. Därför kräver Kommunal i årets avtalsrörelse en extra låglönesatsning riktad mot de lägst avlönade på respektive avtalsområde. Kommunal vill att en del av löneutrymmet ska omfördelas till de med lägst inkomster.

- Rapporten visar med all tydlighet att de med lägst löner måste prioriteras i den här avtalsrörelsen. För i Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön. Därför krävs det en låglönesatsning, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Kommunal ska i årets avtalsrörelse förhandla cirka 50 kollektivavtal. Avtalen för anställda i kommuner, regioner och deras bolag gäller till 2024.

Rapporten i korthet

I rapporten visar Kommunal genom några enkla räkneexempel att det finns grupper som har svårt att få ekonomin att gå ihop trots att hushållen bor trångt och varken lägger pengar på fritidsaktiviteter eller har en bil.

I rapporten lyfts även att:

• Andelen personer som riskerar att leva i fattigdom har fördubblats sedan nittiotalet. År 2019 låg andelen med så kallad låg ekonomisk standard på nästan 15 procent i befolkningen i stort.

• Ungefär 14 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden. Det ger en lön på ungefär 16 000 kr efter skatt.

• Ungefär 30 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 24 000 kr eller mindre i månaden.

• För en ensamstående med ett barn och en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden betyder det att man redan innan inflationen ökade levde med låg ekonomisk standard.

• Kommunals beräkningar visar att en ensamstående med barn och en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden endast har några hundralappar över efter grundläggande utgifter är betalda. Grundläggande utgifter innefattar bland annat kostnader för boende, livsmedel, försäkringar, läkemedel, transport, kläder, husgeråd och abonnemang.

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Nästan hälften jobbar i dag i en underbemannad verksamhet8.3.2023 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Underbemanningen i välfärden har blivit normalläge för medlemmarna i Kommunal, visar en ny undersökning. Hela 49 procent av de som arbetar i förskolan och 42 procent de som arbetar i äldreomsorgen jobbar i dag på en underbemannad arbetsplats. Underbemanningen får inte bara konsekvenser för personalen, utan hotar verksamhetens kvalitet. Av förskolans personal upplever sex av tio att barnen blir oroliga på grund av bemanningssituationen. Fler än sju av tio av äldreomsorgens personal uppger att underbemanningen gör att de äldre blir stressade eller oroliga. Det visar en Novusundersökning beställd av fackförbundet Kommunal inför den 8 mars. - Den kroniska underbemanningen inom välfärden är systemhotande och ett stort jämställdhetsproblem, både den 8 mars och årets alla andra dagar. Personalen orkar inte med, barnen och äldre far illa och vi riskerar att se personalens massflykt från både äldreomsorgen och förskolan, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande. För att lösa problemet kräver

Slopandet av karensutredningen är en attack mot medlemmarna i Kommunal26.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommunal har länge kämpat för att slopa karensavdraget. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte förra året en utredning för att se över systemet för karensavdraget och sjuklönen. Syftet var göra systemet mer rättvist, något Kommunal välkomnade. På torsdag väntas den borgerliga regeringen fatta beslut om att skrota karensutredningen. - Att högerregeringen skrotar utredningen innan den ens fått slutrapportera är under all kritik. Karensavdraget är en orättvis straffavgift för alla som inte kan arbeta hemifrån. Jag häpnar över hur den sittande regeringen behandlar hundratusentals välfärdsarbetare, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal. För Kommunal är karensavdraget både en rättvise- och plånboksfråga. För en medlem i Kommunal som jobbar heltid och har medellön om 26 400 kr blir avdraget 975 kr före skatt. - Karensavdraget är en viktig plånboksfråga. Många medlemmar i Kommunal har knappa marginaler och ett karensavdrag kan vara det som gör att månadsekonomin inte går ihop. Det

Kommunal välkomnar regeringens besked men varnar för stora utmaningar10.1.2023 09:56:48 CET | Pressmeddelande

Regeringen har meddelat att de kommer ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att förbereda en återaktivering av civilplikten, något som fackförbundet Kommunal välkomnar. - Kommunal organiserar heltidsanställda brandmän och brandbefäl samt deltidsbrandmän, dessa grupper utgör ryggraden i räddningstjänsten. Vi välkomnar dagens besked från regeringen, ska Sverige klara av en större kris behöver mer fokus läggas på personalen inom räddningstjänsten. Samtidigt finns det flera utmaningar som måste hanteras om regeringens besked ska bli verklighet, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande. Bemanningen inom räddningstjänsten är inte tillräcklig något Kommunal larmat om under lång tid, senast i sin rapport ”Bemanning och arbetsmiljö i räddningstjänsten”[1]. Redan i dag har den kommunala räddningstjänsten för små utryckningsstyrkor och stora problem med att rekrytera deltidsbrandmän. Kommunal menar även att dagens besked kommer att innebära att de 15 000 som i dag är

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum