Dramaten

Lena Endre blir lämnad på Stora scenen

Dela
Thomas Ostermeier står för regi i monologen Vox humana av Jean Cocteau som sätts upp på Stora Scenen med premiär den 16 april. – Lena och Thomas har verkligen funnit varandra konstnärligt så vi är mycket glada över att samarbetet fortsätter, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten.
Thomas Ostermeier och Lena Endre. Foto: Debora Mittelstaedt.
Thomas Ostermeier och Lena Endre. Foto: Debora Mittelstaedt.

Det är andra gången som Lena Endre och Thomas Ostermeier arbetar ihop. Lena spelade en av rollerna när Ostermeier regisserade Tillbaka till Reims av Didier Eribon hösten 2021.

I Vox humana möter publiken en kvinna som pratar i telefon med sin före detta. Deras förhållande har efter fem år nyligen tagit slut och hon är förtvivlad, men gör allt för att hålla skenet uppe. Publiken ser och hör bara kvinnan, men genom hennes reaktioner framstår även han som en tydlig karaktär.

Thomas Ostermeier är en av Tysklands mest framgångsrika regissörer och har fått stor internationell uppmärksamhet för sina uppsättningar och skarpa tolkningar av klassiker som Shakespeares Hamlet och Ibsens Ett Dockhem. Han regisserade även Who killed my father om och med Édouard Louis som gästspelade på Dramaten hösten 2022. Thomas är konstnärlig ledare för Schaubühne i Berlin.

Lena Endre tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har senast setts i pjäser som Nordic Crime och Den yttersta minuten av Mattias Andersson och Tid för glädje av Arne Lygre. Lena har även regisserat bland annat Hålla andan (2019) och The Nether (2017). Hon har medverkat i en lång rad filmer och tv-serier samt Guldbaggenominerats sju gånger och vunnit tre.

Vox humana hade premiär 1930 på Comédie-Française i Paris. 1948 filmatiserades den av Roberto Rossellini med titeln L'amore och med Ingrid Bergman i rollen och Ingmar Bergman regisserade en radioteateruppsättning för Sveriges Radio som sändes första gången 1956.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Thomas Ostermeier och Lena Endre. Foto: Debora Mittelstaedt.
Thomas Ostermeier och Lena Endre. Foto: Debora Mittelstaedt.
Ladda ned bild
Lena Endre. Foto: Aorta.
Lena Endre. Foto: Aorta.
Ladda ned bild
Lena Endre och Thomas Ostermeier. Foto: Debora Mittelstaedt.
Lena Endre och Thomas Ostermeier. Foto: Debora Mittelstaedt.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye