Uppsala Konsert & Kongress

Les Amazones D'Afrique - Internationella kvinnodagen på UKK

Dela

En lika brokig som underbar mix av funk, ökenblues, dub och congotronics möter traditionella västafrikanska uttryck. På Internationella kvinnodagen ger Les Amazones D’Afrique en konsert dedikerad till alla kvinnor i världen som drabbats av våld. En supergrupp gästar Uppsala!

Söndag 8 mars 2020, Uppsala Konsert & Kongress

Några av de absolut främsta musikerna och sångerskorna från Västafrika startade initiativet Les Amazones d’Afrique i Mali 2015. De är idag ett starkt kvinnokollektiv som tillsammans arbetar för jämställdhet, för att synliggöra och motverka sexuellt våld och tvångsäktenskap. Men centralt i kollektivet är också kampen för att skapa musikalisk frihet och möjlighet för kvinnor att framföra sin musik och spela instrument som traditionellt är förbehållet män – exempelvis stränginstrumentet kora. 

Les Amazones d’Afrique turnerar som band och har spelat på några av de största festivalscenerna i världen. Deras hyllade debutplatta ’Republique Amazone’ släpptes 2017 på Peter Gabriels skivbolag Real World Records. Musikkännaren tillika presidenten Barack Obama hade med låten ’La Dame et Ses Valises’ på sin topp tjugolista på Spotify 2017.

”På scenen dansduellerar artisterna. De tar hela rummet, kräver uppmärksamhet och får det – med rätta. Unga och gamla hoppar och hoppar, händerna i luften, höfterna i sidled. Det är helt enkelt vackert! /…/ Glöm girl power – detta är woman power!”
www.itromso.no/

 Liveframträdanden från Later… with Jools (BBC)


Medverkande: 


Assitan “Mamani” Keïta – sång (Mali/Frankrike)
Mamani, som betyder mormor, kommer från Bamako. Hon blev föräldralös som trettonåring och växte upp just hos sin mormor, Babinesitan Traoré. Mormodern var den första som la märke till Mamanis stora talang och uppmuntrade henne att sjunga på den lokala konstbiennalen. Det slutade med att Mamani tog hem solistpriset på finalen i Bamako och med detta gick startskottet på en fantastisk karriär som sångerska. Hon har till exempel turnerat med Salif Keïta och genom åren byggt upp en eklektisk katalog av samarbeten och projekt inom jazz och världsmusik.
https://worldmusiccentral.org/2018/10/10/artist-profiles-assitan-mamani-keita/

Ahouéfa “Fafa” Ruffino – sång (Benin)
Fafa inledde sin musikaliska bana på små scener i staden Cotonou i Benin för att så småningom slå sig fram på den internationella musikscenen. Hon har turnerat tillsammans med storheter som Mory Kanté, Lionel Richie, Faada Freddy, Hank Jones, Archie Shep, Cheick Amadou och många fler. Hennes röst andas soul, gospel och traditionell musik från den kulturella smältdegel som kokar mellan Nigeria, Benin, Burkina Faso och Ghana.

Tiguidanké “Niariu” Diallo – sång (Benin/Frankrike)
Niariu, som egentligen heter Tiguidanké Diallo, skapar både inom mode och dans, men har musik som ”modersmål”. Hennes uttryck är starkt influerat av hennes mor, som i sin tur är en drivkraft i den guineansk-fulanska (hur böjer man detta?!) communityn i Frankrike.

Franck Baya - trummor
Salif Kone - gitarr
Nadjib Ben Bella – dj, turntables

Facebook: https://www.facebook.com/amazonesdAfrique/
Instagram: https://www.instagram.com/lesamazonesdafrique/

Finns med på Barack Obamas favoritlåtar 2017 https://open.spotify.com/playlist/3mgr1hhQUqsjWxWY25wt9O

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto: @ Karen Pauline Biswell 
costumes @ MichelleTSM 
jewelry @ Nachojewels
Foto: @ Karen Pauline Biswell costumes @ MichelleTSM jewelry @ Nachojewels
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum