Tekniska verken i Linköping

Linköping kan bli den fjärde staden i ny vätgaskorridor

Dela
Tekniska verken i Linköping och Linköpings kommun undersöker nu förutsättningarna för en eventuell anslutning till Nordic Hydrogen Corridor. Kommunen är därmed den fjärde av åtta städer i landet, som visat intresse för att kvalificera sig som nod i en EU-finansierad vätgaskorridor mellan de nordiska huvudstäderna.

Nordic Hydrogen Corridor (NHC) är ett initiativ för vätgas inom transport i Sverige och delfinansieras av EU-programmet Connecting Europe Facility (CEF). Initiativet inkluderar bränslecellsfordon samt produktion och distribution av grön vätgas. Bakom projektet står Vätgas Sverige, Statkraft, Everfuel samt Hyundai och Toyota. De övriga orterna som anslutit sig till NHC initiativet är Trelleborg, Markaryd samt Uddevalla.

Tekniska verken har tecknat ett samarbetsavtal med NHC, som innebär utredning av en vätgastankstation i Linköping, uppstart av ett antal bränslecellsfordon och fortsatt arbete för nollemissionstransport.

– Linköpings ambitioner med arbetet är att stötta EU:s klimatmål, att bidra till en klimatomställning i stort och kontinuerligt arbeta för en transportsektor med låga koldioxidutsläpp. Satsningen på en vätgasmack i Linköping är en del av detta. Att kunna erbjuda både medborgare och besökare att tanka vätgas i kommunen, ligger helt i linje med vår vision om att bygga världens mest resurseffektiva region, säger Mile Elez, Teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping.

Linköping har som klimatmål att uppnå koldioxidneutralitet 2025 och flera företag på orten stöttar initiativet, däribland Tekniska verken. De främsta satsningarna för att uppnå det målen är en utbyggnad av fjärrvärme och fjärrkyla, vindkraftsparker, solcellsparker och biogasförsäljning. Men fler initiativ behövs och där kommer energibärare som el och vätgas vara viktiga inom exempelvis industri- och transportsektorn.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Linköping. Kommunen visar på handlingskraft och en vilja att tänka nytt och klimatsmart. Linköpings strategiska läge vid E4, innebär att landets tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö, binds samman i en vätgaskorridor, säger Pawel Seremak, projektledare NHC.

Omkring 40 kommuner och städer har uttryckt sitt intresse att delta i NHC, och tillsammans med Trelleborg, Uddevalla och Markaryd har nu även Linköping kommit närmare ett beslut om etablering av en vätgastankstation. Partnerna inom NHC arbetar vidare med att utreda de mest kvalificerade orterna innan man fattar investeringsbeslut och går över i implementeringsfas. Den totala budgeten uppgår då till 200 miljoner SEK.


För mer information kontakta gärna:
Mile Elez, Teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 03
Pawel Seremak, projektledare NHC, 0708-206417

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Läs om vårt bidrag till FN:s globala mål här

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu införs Tekniska verkens nya prismodell för elnätskunder i Katrineholm27.3.2024 13:20:05 CET | Pressmeddelande

Den 1 april börjar Tekniska verken gå över till en ny prismodell för elnätet, som tagits fram enligt ett direktiv från Energimarknadsinspektionen. Först ut är Katrineholm, och längre fram följer Linköping och Mjölby. Syftet är att uppmuntra till en jämnare elförbrukning. För att underlätta införandet för kunden erbjuder Tekniska verken ett antal nya tjänster på Mina sidor, där man kan ta del av sin prisprognos och sina effekttoppar.

Tekniska verken förstärker elnätet i Tornby14.2.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

För att möta den stora efterfrågan på el till elbilsladdning och industri, arbetar Tekniska verken med en omfattande förstärkning av elnätet i Tornby. Flera insatser har redan utförts eller är pågående, och nu inleds ett större projekt inom området. Det kommer att genomföras stegvis och beräknas som helhet vara klart under hösten 2025. Inom ramen för projektet förnyas även en 70 år gammal vattenledning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye