Livsmedel förspills när unik svensk jordbruksmark asfalteras
Sverige är nu nere på samma areal åkermark som landet hade på 1870-talet. Exploateringstakten är cirka 600 hektar per år (6 miljoner kvadratmeter), vilket motsvarar 4 000 genomsnittliga villatomter eller 1200 fotbollsplaner.
– Fler måste få upp ögonen för frågan och prioritera en bättre beredskap för kriser som riskerar att påverka livsmedelsförsörjningen. Odlingsmark är vår grund för att vara redo när nästa kris kommer eller vid en framtida kraftigt ökad efterfrågan på livsmedel, säger Palle Borgström.
Arealen av förlorad jordbruksmark fortsätter i samma takt, men den har i alla fall inte ökat i någon större utsträckning trots att det byggts betydligt fler bostäder under de senaste fem åren. Det kan tyda på att fler kommuner insett framtida risker med att exploatera jordbruksmark?
Den svenska jordbruksmarken skapades under istiden och vår odlingsmark är relativt ung jämfört med på många andra områden på jordklotet. I Sverige har kunskapen och möjligheterna att vårda jorden och bibehålla kvaliteten byggts under många generationer. Det bevisas genom att skördarna på samma mängd åkermark stadigt ökar. Men åkermark som exploateras för industrier, bostäder och vägar kan aldrig återskapas.
Det som skulle ha odlats på marken som förstörs måste odlas någon annanstans. Behovet av livsmedelsproduktion ökar i framtiden, både i Sverige och globalt. I Sverige har vi ett ansvar för att öka försörjningsförmågan, vilket också är livsmedelsstrategins mål. Det skapar tillväxt, arbetstillfällen och möjlighet till ökad export.
För att vända på den negativa utvecklingen krävs flera åtgärder:
- Både byggande av bostäder och produktion av livsmedel är nödvändigt. Men det kräver en mer genomtänkt kommunal planering för bättre avvägningar mellan intresset att bygga bostäder, affärslokaler samt vägar och behovet av att säkra en hög försörjningstrygghet med trygga jobb, levande landsbygd och lokalt producerad mat.
- Samtidigt behövs rimligare regelverk för marginell bebyggelse på landsbygden som enskilda företagare behöver för att utveckla och bibehålla livsmedelsproduktionen.
– Jordbruksverkets föreslår att länsstyrelserna ska kunna överpröva kommunala planer som inte anses följa miljöbalkens bestämmelser till skydd för jordbruksmarken. Det hjälper inte, det är viktigare att få till lokal dialog och planering istället för att hota kommunerna, säger Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen som känner stark oro för framtidens unga bönder och övergången till en hållbarhetsutveckling.
- Miljöbalkens regelverk ska skydda jordbruksmark av nationellt intresse. Men lagen utgör inget skydd om inte kommunerna samtidigt tar ett ansvar. De större exploateringar som kommunerna planerar omfattas nämligen inte av skyddsbestämmelserna. Reglerna gör att vi idag är beroende av kommunala initiativ, ansvarstagande och god planering för att vända utvecklingen. Följ exemplet från Jönköpings kommun där politikerna tar ett större ansvar än vad lagen kräver och skyddar värdefull jordbruksmark från byggnation och annan exploatering.
BILDEN: Jordbruksmark i Västerbotten som ödeläggs av bygge. Foto: Eva Carlsson
Faktaruta:
Det finns ca 2,6 miljoner hektar åker i Sverige och ca 450 000 hektar betesmark. Brukad åkermark ligger på samma nivå som 1870, när Sveriges befolkning var drygt 4 miljoner. Som mest åker hade vi runt år 1918 med drygt 3,8 miljoner hektar.
Det är ofta den bättre och bördiga marken som exploateras eftersom det är i dessa områden som befolkningen historiskt valt att bosätta sig och samhället byggts upp.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar15.11.2024 14:26:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
30 tretåiga hackspettar landar på riksdagen7.11.2024 07:37:18 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF 30 symboliska tretåiga hackspettar i ett försök att uppmärksamma Sveriges riksdag och riksdagspartiernas partiledare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum