LO kräver omtag kring subventionerade jobb
I en ny rapport från LO om subventionerade anställningar konstateras att mycket finns att göra för att få en mer effektiv och träffsäker arbetsmarknadspolitik.
– Det är glädjande att se att arbetslösheten nu minskar, men samtidigt är långtidsarbetslösheten rekordhög och hundratusentals människor har en svag anknytning till arbetsmarknaden. Subventionerade jobb är har en viktig roll att spela för att bryta utvecklingen. Men vi behöver subventionera klokare, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.
Medellönen för subventionerat anställda ligger omkring 20 000 kronor per månad. Trots att krav ställs på kollektivavtalsenliga löner hamnar ofta lönen till individen långt under kollektivavtalsnivå.
– Det är oacceptabelt att statens resurser bidrar till löne- och villkorsdumpning. Företag staplar alltför ofta dessa anställningar på varandra utan tanken att tillsvidareanställa. Det måste förändras. Subventionerade jobb ska inte överkompensera företag, de ska förbättra arbetslösas etablering på arbetsmarknaden, säger Therese Guovelin.
LO föreslår att lönetaket på 20 000 kronor per månad för subventionerade anställningar ska höjas väsentligt. Genom att utvärdera regeringens förändringar av lönetaken 2017 finner rapporten att det finns ett statistiskt samband mellan lönetak och lönerna för subventionerat anställda, något som inte har bevisats tidigare.
– Lönerna är onödigt låga. Genom ett höjt lönetak kan fler branscher och yrken öppnas upp för upplägget och koncentrationen av subventioner till vissa låglönejobb kan avvärjas. Om fler branscher öppnas blir det också lättare att skapa meningsfulla anställningar där var och ens erfarenheter och kompetens bättre tas tillvara, säger Adnan Habibija, LO-utredare och rapportförfattare.
Rapportens titel är Etablering eller segmentering? – en analys av systemet med subventionerade anställningar.
Kontakter
LO:s pressjour
Tel:08-796 25 26press@lo.seDokument
Om
LO är en sammanslutning av tretton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.
Följ LO
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från LO
LO-styrelsen vill se 4,2 procents löneökningar och en låglönesatsning4.11.2024 13:54:21 CET | Pressmeddelande
LO-styrelsen kräver löneökningar med 4,2 procent och en särskild låglönesatsning i kommande avtalsrörelse. LO:s samordning ska ge högre löner till alla, en särskild låglönesatsning och en satsning på deltidsanställda.
LOs samordnade krav i avtalsrörelsen23.10.2024 12:10:00 CEST | Pressmeddelande
LOs representantskap har ställt sig bakom förslaget till LO-samordning. Den kräver högre löner till alla, en särskild låglönesatsning och en satsning på deltidsanställda. Dessutom ska konkreta förslag tas fram för förhandlingar om förkortad arbetstid.
LO-ekonomerna: ”Inget kosläpp i svensk ekonomi”8.10.2024 07:37:09 CEST | Pressmeddelande
LO-ekonomerna släpper idag en uppdaterad ekonomisk prognos -Det är inget kosläpp i svensk ekonomi. Hushållen fortsätter att hålla hårt i plånboken. För att få fart på hjulen i svensk ekonomi krävs att hushållen börjar konsumera. Det förutsätter höjda reallöner och sänkta räntor, säger LOs chefsekonom Torbjörn Hållö.
"Regeringens budget är inte den nystart Sverige behöver”19.9.2024 08:27:39 CEST | Pressmeddelande
LO vill se större investeringar för att få fart på Sverige – och mer pengar i plånboken till LO-hushåll. - Sverige behöver fungerande välfärd och fler jobb. Inte miljarder i riktade skattesänkningar till höga chefer, säger LO:s ordförande Johan Lindholm.
”Bara storbankerna tjänar på Riksbankens räntepolitik”20.8.2024 09:31:05 CEST | Pressmeddelande
Riksbankens räntesänkning med endast 0,25 procentenheter var väntad – men beslutet fel. Det anser LO-ekonomerna. De bedömer att svensk ekonomi skadas av den onödigt höga räntan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum