Svenska Basketbollförbundet

Ludvig Håkanson missar VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel

Dela

De kommande VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel 25 respektive 28 augusti kommer dessvärre att genomföras i frånvaro av en av herrlandslagets viktigaste spelare. Ludvig Håkanson kommer, på grund av skadekänning, inte kunna genomföra matcherna.

Herrlandslaget samlades i lördags för träningsläger och förberedelser i Södertälje inför kommande matcher i VM-kvalet, Tyskland på Hovet 25 augusti, samt bortamatchen mot Israel i Tel Aviv 28 augusti, men gjorde det utan Ludvig Håkanson. Landslagets point guard och en av lagets mest tongivande spelaren hittills under VM-kvalet har drabbats av en skadekänning som hindrar träning och spel under detta landslagsfönster. Ludde har, i samråd med landslagsledningen, återvänt till Bilbao för ytterligare undersökningar och rehabilitering.

- Givetvis hade vi gärna haft en frisk Ludde på plats. Han betyder väldigt mycket för gruppen, både med sitt spel men även med sitt ledarskap, säger förbundscoach Mikko Riipinen.

- Vi i ledningen tillsammans med det medicinska teamet gjorde ändå bedömningen att Ludde avstår detta fönster och återvänder till sin hemmaklubb för rehabilitering i lugn och ro. Detta är givetvis ett avbräck för gruppen men samtidigt en möjlighet för andra spelare att kliva fram, visa framfötterna och axla större roller.

Ludvig Håkanson ger sin syn på situationen:
- Jag har ända sedan matchen mot Slovenien sett fram emot nästa landslagsfönster och tränat med målet att vara i bra form till det här fönstret och spela i ett fullsatt Hovet igen. Den senaste tiden har jag dock haft problem med min höft som tyvärr inte är tillräckligt bra för att medverka den här gången.

- Efter undersökning och diskussion med coacherna samt det medicinska teamet har vi tagit beslutet att jag avstår dessa matcher, och åker tillbaka till Spanien för undersökningar och rehabilitering. Jag kommer att sakna grabbarna och önskar dem såklart ett stort lycka till och är övertygad om att de kommer att göra ett grymt jobb. Vi har visat att vi har något bra att bygga på och jag ser fram emot att komma tillbaka under nästa landslagsfönster.

Ludvig Håkanson har spelat och startat alla sex matcher hittills i VM-kvalet, med snitt på 18.5 poäng och 8.5 assists per match. 

Förutsättningar VM-kval
Sverige spelar kval till VM 2023, som spelas i Filippinerna, Japan och Indonesien. I första kvalrundan spelade herrlandslaget i Grupp C tillsammans med Finland, Kroatien och Slovenien, där man vann två matcher, förlorade fyra och gick vidare till andra rundan som tredje bästa laget i gruppen (tillsammans med Finland och Slovenien).

I andra kvalrundan spelar Sverige i Grupp J med matcher mot Tyskland, Estland och Israel och tar med sig resultaten från första gruppspelet. Den andra gruppspelsrundan spelas under kvalfönster i augusti 2022, november 2022 och februari 2023, och de tre bästa lagen från den nya 6-lagsgruppen kvalificerar sig till VM 2023.

Kommentarer
För ytterligare kommentarer från förbundscoachsstaben, kan media kontakta Robin Svensson, pressansvarig, på 073-832 99 99, för mer information.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum