Magnetisk apokalyps
Jorden drabbades av enorma klimatförändringar på kort tid för 42 000 år sedan, vilket bland annat ledde till att Australiens megafauna dog ut och kanske även neandertalarna. Ny forskning kan fastställa att förändringarna sammanföll med att jordens magnetfält vändes upp och ned, vilket lämnade jorden utan försvar mot den livsfarliga kosmiska strålningen.

Jordens magnetfält är vad kompassnålen använder för att visa riktning nord till syd och vanligtvis stämmer det ganska väl överens med jordens geografiska nord och sydpoler, runt vilka planeten snurrar runt sin egen axel. Magnetfältet fungerar också som solskydd för jorden. Planeten bombarderas konstant av laddade partiklar från solen, den så kallade solvinden, och utan magnetfältet hade dessa partiklar träffat jorden med full kraft.
Det är sedan tidigare känt att jordens magnetfält under perioder vänts upp och ned och samtidigt försvagats, men man har inte trott att detta påverkat jorden nämnvärt. Nu kan ny forskning visa när detta senast hände, något man inte varit säker på innan, och att denna vändning kan ha utlöst globala klimatförändringar som för alltid förändrade livet på jorden.
Forskarna har vetat, genom studier av bland annat sedimentlager, att det skedde en vändning av magnetfältet för mellan 40- och 42 000 år sedan men inte mer detaljerat än så. Det är forskare vid New South Wales universitetet i Australien som kunnat precisera tiden genom att titta på årsringar från uråldriga kauriträd i Nya Zeeland. Genom kol-14-metoden har forskarna kunnat se att under en period av ungefär 800 år för 42 000 år sedan bombarderades jorden av stora mängder kosmisk strålning och detta betyder att det var då magnetfältet vändes upp och ned.
Efter att forskarna fick klart för sig när skiftet skedde har de kunnat pussla ihop annan forskning för att se vilka konsekvenser detta haft på jorden. Andra studier visar att ozonskiktet under den här perioden förstördes, enorma blixtoväder rasade över tropikerna, solvinden gav upphov till globala polarsken, arktisk luft strömmade ned över Nordamerika, istäcket och glaciärer växte över norra jordklotet och luftströmmar ändrade riktning på södra halvklotet.
Vindriktningen ledde till att Australiens megafauna utrotades (jättekängurun och jättewombats bland annat) och en mycket förhöjd grad av UV-strålning fick homosapiens att fly in i grottor medan neandertalarna enligt teorin utrotades under den livsfarliga solen. Mätningar visar att magnetfältet under perioden var så lågt som 0 – 6 % av det normala, vilket lämnade jorden helt oskyddad från solvinden. Detta tror forskarna förklarar varför de äldsta grottmålningarna återfinns från den här tiden.
- Kauriträden är som Rosettastenen, de hjälper oss att sammanföra register över miljöförändringar i grottor, iskärnor och torvmyror runt om i världen, säger professor Alan Cooper, en av forskarna bakom studien.
Det återstår forskning för att helt säkert kunna se hur de globala klimat- och biologiska förändringarna hänger ihop. Vissa forskare finner studien mer banbrytande än andra. Men helt klart är att ett skifte i jordens magnetfält inte är något ofarligt.
Forskarna har döpt perioden för 42 000 år sedan till ”the Adams Event” efter författaren Douglas Adams som i kultklassikern Liftarens guide till galaxen kommer fram till att svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting är 42.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
På väg mot rymden31.3.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag börjar ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir, efter en minutiös process, uttagna till grundutbildningen. Drömmen om att bli astronaut, att få färdas tyngdlöst ut mot den internationella rymdstationen ISS, mot månen, vidare ut i rymden. Vad handlar den egentligen om? Vi frågade Anna Hidalgo Larsson som till sommaren är färdig civilingenjör i teknisk fysik vid KTH i Stockholm.
Översvämningar i Australien övervakas av satellit22.3.2021 14:00:08 CET | Nyheter
Tusentals personer har evakuerats som en följd av de pågående stora översvämningarna i New South Wales, Australien. Det har regnat i dagar, mer än på över 50 år. Med hjälp av satellit kan man följa den här typen av naturkatastrofer från rymden och data är öppen för alla.
Solsystemets byggstenar hittade i fårhage19.3.2021 13:56:51 CET | Nyheter
En av solsystemets byggstenar har hittats på ett fält i en pittoresk by i södra England. Meteoriten föll genom atmosfären i slutet av februari och forskarna hoppas på att den ska kunna avslöja lite mer om hur livet på jorden kan ha uppkommit.
Det populära skolmaterialet Rymdkoden nu även på engelska18.3.2021 13:35:34 CET | Pressmeddelande
Elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” har sedan det släpptes 2019 beställts i närmare 80 000 tryckta exemplar och använts av skolor över hela Sverige. Nu släpps det spännande rymdäventyret med kluriga matte- och programmeringsuppgifter även på engelska – Leia and the Tardigrades Crack the Space Code.
Gigantiskt neutrinoteleskop nedsänkt i Bajkalsjön17.3.2021 10:54:25 CET | Nyheter
Neutriner är en av universums minsta och mest förekommande partiklar, men de är notoriskt svårupptäckta. Nu tas ett nytt och väldigt stort teleskop i bruk för att hjälpa forskarna. Och det befinner sig långt under ytan på världens djupaste sjö.
Kontrakt tecknat för att bygga arktisk vädersatellit10.3.2021 11:11:53 CET | Pressmeddelande
Med hjälp av en ny europeisk vädersatellit ska det bli lättare att ställa prognoser för området över Arktis. Efter ett svenskt initiativ har den europeiska rymdorganisationen ESA nu tecknat kontrakt med företaget OHB Sweden för att ta fram Arctic Weather Satellite.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum