Konkurrensverket

Malmö gjorde otillåten upphandling av rekryteringstjänster

Dela

Malmö kommun krävs på 75 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för att kommunens stadskontor gjorde en otillåten direktupphandling av rekryteringstjänster. Nu tar Konkurrensverket ärendet till domstol och kräver att Malmö kommun döms att betala beloppet.

Kommunstyrelsen i Malmö har, genom stadskontoret, använt sig av fyra olika företag i samband med inköp av rekryteringstjänster 2017. Det sammanlagda värdet på avtalen var 875 500 kronor, vilket överstiger gränsen för när upphandlingar ska annonseras.

Eftersom ingen annonsering av upphandlingarna skedde och det heller inte fanns något undantag som möjliggör direktupphandling så är det, enligt Konkurrensverket, fråga om otillåten direktupphandling. Konkurrensverket ser allvarligt på sådana lagöverträdelser.

– Det är viktigt att upphandlande myndigheter är noggranna när de gör prognoser av sina behov för att undvika att de bryter mot lagen när de genomför sina inköp, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Otillåten direktupphandling, där annonsering inte har skett enligt reglerna, är en allvarlig överträdelse av lagen. Om reglerna följs ökar förutsättningarna för att det är den bästa affären, till det bästa priset, som görs.

Sedan tidigare ligger ett annat ärende för avgörande i domstol som rör en annan otillåten direktupphandling som Konkurrensverket anser att stadskontoret i Malmö kommun har gjort. Om Förvaltningsrätten i Malmö i det ärendet går på Konkurrensverkets linje så vill Konkurrensverket att detta ska betraktas som en försvårande omständighet i det nu aktuella fallet.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Kristoffer Sällfors, processråd, tfn 08-700 16 07

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum