Män tjänar allt mindre på högskoleutbildning
Saco har i en ny rapport granskat hur lönerna för högskoleutbildade kvinnor och män utvecklats under 2000-talet jämfört med gymnasieutbildade av samma kön. Högskolepremien visar förenklat hur mycket mer i procent högskoleutbildade har i månadslön jämfört med gymnasieutbildade. Rapporten visar att högskolepremien minskat för män under hela perioden. För kvinnor föll premien under den första halvan av perioden, men har ökat under de senaste 10 åren.
– Det är tydligt att premien för högskoleutbildning har jämnats ut mellan kvinnor och män. Dessvärre beror utjämningen på att premien för män faller, inte på att premien för kvinnor ökat i någon större utsträckning. Det är oroande. Utbildning måste löna sig mer för både kvinnor och män, säger Håkan Regnér, chefsekonom på Saco.
Premien faller mest för män i privat sektor och regioner samt för män med 5-årig högskoleutbildning. Högskoleutbildning har blivit mindre lönsamt för män i alla sektorer utom kommuner. Där har högskolepremien ökat i slutet av perioden för både kvinnor och män. Det är den enda sektorn där premien under hela perioden varit på ungefär samma nivå för kvinnor och män.
En faktor som kan ha bidragit till att skillnaden i premien har minskat är att högskoleutbildade kvinnor blir chefer i större utsträckning nu än tidigare. Chefskap är ofta förknippat med högre lön. Dessutom har männens uttag av föräldrapenningdagar ökat – i synnerhet bland akademiker. När män och kvinnor har gemensamt ansvar för barn och hem ökar kvinnornas möjligheter att avancera på arbetsplatsen och göra lönekarriär.
– Ett delat familjeansvar betyder mer jämlika karriärmöjligheter. Arbetsgivare kanske numera förväntar sig att även män kan behöva lämna ett viktigt möte för att hämta barn. Det är naturligtvis positivt, säger Håkan Regnér.
Fallet i männens högskolepremie förklaras också till stor del av förändringar i privat sektor. Under 2000-talet har de tekniska framstegen utvecklat och förändrat privat sektor samtidigt som omställningstrycket varit starkt. Vissa jobb har försvunnit, nya arbetsuppgifter har tillkommit och utvecklingen av ny teknik har förändrat arbetsgivarnas behov av kompetens. Eftersom majoriteten av de högskoleutbildade männen arbetar i privat sektor slår detta tydligare igenom på männens löner.
– Arbetsmarknaden förändras snabbt och därför är det viktigt med goda möjligheter att utvecklas i jobbet och med den tekniska utvecklingen. Korta kvalificerade utbildningar och bra studiestöd är viktiga förutsättningar. Det minskar risken för arbetslöshet och förbättrar kompetensförsörjningen, vilket är bra för både individ och samhälle, säger Håkan Regnér.
Det här vill Saco:
- Akademiker behöver goda möjligheter till kompetensutveckling och omställning. Det nya omställningsstudiestödet ska utgå från individens behov av kompetensutveckling, inte begränsas till bristyrken.
- Högskolorna behöver bli bättre på att fånga upp de behov som finns på arbetsmarknaden. Högskolans resurser behöver öka för att stärka kvaliteten och möta samhällets behov och kraven från nya studentgrupper.
- Arbetsgivare behöver bättre kunskap om vad akademiker kan bidra med och lönesätta därefter. Akademiker löser inte bara dagens problem utan även framtidens utmaningar. Utbildning ska löna sig!
Ladda ned rapporten här.
Nyckelord
Kontakter
Agnes HedinPressansvarigSaco
Tel:0702065260agnes.hedin@saco.seBilder


Länkar
Om
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon akademiker i 21 fackförbund. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Saco kommenterar vårbudgeten: Satsa Sverige ur krisen17.4.2023 08:56:20 CEST | Pressmeddelande
Regeringens budget är allt för återhållsam sett till det tuffa ekonomiska läget. Mer pengar behövs för investeringar i välfärd, utbildning och grön omställning. Den svenska statsskulden är låg – det finns utrymme att tillfälligt överge överskottsmålet.
Högskoleyrkena med bäst jobbchanser16.3.2023 12:06:20 CET | Pressmeddelande
De flesta som börjar läsa en högskoleutbildning nu kommer att ha bra möjligheter att få jobb efter examen, visar en ny rapport från Saco. Bäst framtidsutsikter har utbildningar inom vård, skola och omsorg – men även de som leder till yrken som officer och ingenjör.
Seminarium: Nya tider, nya skatter?6.3.2023 14:46:47 CET | Pressinbjudan
Välkommen till ett heldagsseminarium om den globala minimiskatten för multinationella företag. Medverkande är bl a Mikael Damberg (S), Sveriges f.d. finansminister, och Edward Riedl (M), ordförande i Riksdagens finansutskott.
Sacoförbunden organiserar allt fler akademiker27.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Trenden håller i sig – ny medlemsstatistik visar att Saco fortsätter att växa. Nu samlar Sacoförbunden totalt 958 092 akademiker och närmar sig miljonen.
Ny undersökning från Saco: Stor efterfrågan på omställningsstudiestöd hos akademiker3.1.2023 09:49:05 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio akademiker känner till det nya omställningsstudiestödet och cirka tretton procent kommer troligen att söka det nya stödet. Det visar en ny undersökning som Novus Opinion genomfört på uppdrag av Saco. Samtidigt finns en oro att regeringen inte använder stödet som det är lovat, utan riktar in det för snävt till utbildningar inom bristyrken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum