Rymdstyrelsen

Månbaser kan byggas av astronauters urin

Dela

De månbaser som flera av världens rymdorganisationer planerar att bygga kommer eventuellt bestå av material som astronauterna själva kan bidra med. Ämnet kallas urea och kommer från urin. Europeiska forskare menar att ämnet kan användas som en viktig komponent i betong.

Så här skulle en framtida månbas kunna se ut. Illustration: ESA
Så här skulle en framtida månbas kunna se ut. Illustration: ESA

Under de kommande decennierna planerar Nasa, Esa och den kinesiska rymdorganisationen CNSA att bygga månbaser som en del av framtida missioner som ska ta människor längre ut i rymden. Det man forskar mycket på är hur man ska transportera byggmaterial till månen.

Att transportera 0,45 kilo från jorden till rymden kostar cirka 10 000 dollar (nästan 100 000 SEK). Det betyder att uppbyggnaden av en hel månbas skulle bli väldigt dyr. Därför undersöker rymdorganisationerna möjligheten att använda material från månens yta, samt hur astronauterna själva kan bidra – med till exempel deras urin.

Forskare i Norge, Spanien, Nederländerna och Italien har genomfört flera experiment för att undersöka potentialen i ämnet urea som finns i urin. Ämnet kan användas som mjukningsmedel, ett tillsatsmedel som kan användas i betong för att mjukgöra och göra den mer flexibel innan den härdas.

Experimenten som utfördes på Ostfold Universitet i Norge avslöjar att proverna som innehåller urea klarar tyngre vikter och förblev stabila.

- Vi har ännu inte undersökt hur urea skulle extraheras från urinen, eftersom vi fortfarande bedömer om detta verkligen skulle vara nödvändigt. Det kanske finns andra komponenter som också kan användas i betongen, säger Anna-Lena Kjoniksen, forskare på Ostfold Universitet. Vattnet i urinen kanske kan användas för att blanda betongen, tillsammans med det vatten som eventuellt kan utvinnas på månen eller en kombination de av båda.

Läs mer om det spännande experimentet här.

Nyckelord

Bilder

Så här skulle en framtida månbas kunna se ut. Illustration: ESA
Så här skulle en framtida månbas kunna se ut. Illustration: ESA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum