Månbaser kan byggas av astronauters urin
De månbaser som flera av världens rymdorganisationer planerar att bygga kommer eventuellt bestå av material som astronauterna själva kan bidra med. Ämnet kallas urea och kommer från urin. Europeiska forskare menar att ämnet kan användas som en viktig komponent i betong.

Under de kommande decennierna planerar Nasa, Esa och den kinesiska rymdorganisationen CNSA att bygga månbaser som en del av framtida missioner som ska ta människor längre ut i rymden. Det man forskar mycket på är hur man ska transportera byggmaterial till månen.
Att transportera 0,45 kilo från jorden till rymden kostar cirka 10 000 dollar (nästan 100 000 SEK). Det betyder att uppbyggnaden av en hel månbas skulle bli väldigt dyr. Därför undersöker rymdorganisationerna möjligheten att använda material från månens yta, samt hur astronauterna själva kan bidra – med till exempel deras urin.
Forskare i Norge, Spanien, Nederländerna och Italien har genomfört flera experiment för att undersöka potentialen i ämnet urea som finns i urin. Ämnet kan användas som mjukningsmedel, ett tillsatsmedel som kan användas i betong för att mjukgöra och göra den mer flexibel innan den härdas.
Experimenten som utfördes på Ostfold Universitet i Norge avslöjar att proverna som innehåller urea klarar tyngre vikter och förblev stabila.
- Vi har ännu inte undersökt hur urea skulle extraheras från urinen, eftersom vi fortfarande bedömer om detta verkligen skulle vara nödvändigt. Det kanske finns andra komponenter som också kan användas i betongen, säger Anna-Lena Kjoniksen, forskare på Ostfold Universitet. Vattnet i urinen kanske kan användas för att blanda betongen, tillsammans med det vatten som eventuellt kan utvinnas på månen eller en kombination de av båda.
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
ESA presenterar sin nya generaldirektör15.1.2021 09:38:17 CET | Pressmeddelande
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Så blir rymdåret 202111.1.2021 14:05:24 CET | Nyheter
Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.
Europa varmare än någonsin 20208.1.2021 10:19:47 CET | Nyheter
I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4° C varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.
Rymdspindlar styrs av ljus16.12.2020 09:00:54 CET | Nyheter
Bananspindeln är inte bara en nätspinnare av rang, den håller nu även rekordet för flest spindeldagar i rymden. Forskare studerade spindelns nätspinnande i tyngdlöshet och kom fram till att utan gravitation är det ljuset som styr hur spindeln agerar.
Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 3657.12.2020 13:48:26 CET | Pressmeddelande
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
Nobelveckan sätter ljus på rymdforskningen4.12.2020 11:00:56 CET | Nyheter
Den 5 december inleds Nobelveckan som i år kommer gå att följa digitalt. Det blir en hel del fokus på rymden när Nobelpristagarna i fysik tar emot årets pris för upptäckten av svarta hål. Under veckan kommer stadshuset i Stockholm lysas upp med rymdmotiv för att hylla pristagarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum