Motormännen

Många möjligheter att ha tillgång till bil

Dela

Det finns många olika sätt att ha tillgång till bil. Att äga egen bil är inte billigt och hushållens kostnader för bilen gör att det kan finnas skäl att se över alternativen till att ha en egen bil.

– Förutom att äga sin egen bil går det att lång- eller korttidshyra vid behov. Att vara medlem i en bilpool kan vara det bästa för den som kör sällan, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

För den som väldigt sällan har behov av bil kanske ett innehav skulle innebära orimligt höga kostnader. Då kan det löna sig att istället räkna på vad några enstaka taxiresor kostar.

Bilen spelar en viktig roll i Sverige. För en majoritet av landets bilister finns det trots alla kostnader och skatter, inga alternativ till att ha bil, antingen genom eget ägande, privatleasing eller som tjänstebil.

– I stora delar av landet fungerar inte kollektivtrafiken tillräckligt bra för att vara ett rimligt alternativ. Många behöver bilen för att få vardagslivet att fungera, säger Carl-Erik Stjernvall.

Motormännens råd om tillgång till bil:

  • Om du har bil, ta reda på vad den kostar att använda och hur många mil den rullar varje år. Använd Motormännens Bilkostnadskalkyl – https://www.motormannen.se/bilkalkyl så får du en bra överblick över dina kostnader och hur du kan påverka dem. Tänk på att en ny bil oftast kostar mer än en begagnad, på grund av värdeminskningen.
  • Långtidshyra/privatleasing är bekvämt men tänk på kostnaden. 2 995 per månad kan kännas rimligt men på tre år blir det över 100 000 kronor. En begagnad bil kan vara billigare.
  • Kanske går det att använda bilen mindre? Samåkning innebär inte bara en besparing, även miljöpåverkan blir lägre.
  • Välj en lagom stor bil. Planera inte inför den där enstaka resan som kräver ett stort bagageutrymme. Hyr istället en bil för detta tillfälle.
  • Se om det går att spara pengar genom att jämföra priser på bilservice, försäkring, inköp av reservdelar som torkarblad och däck.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Motormännen kräver: Stoppa EU-trailers på våra vägar nu!25.2.2019 13:31:53 CETPressmeddelande

Olyckor där EU-trailers är inblandade har uppmärksammats i hög grad under de senaste åren. – Det är orimligt att EU-trailers tillåts på svenska vägar, i synnerhet vintertid. När de körs olastade blir de väldigt instabila vilket ofta leder till sladd och att de kommer över på fel sida av vägen. Dessutom fastnar de ofta i uppförsbackar eller tvingas köra så sakta att de utgör en trafikfara, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum