Rymdstyrelsen

Många som vill bli Europas nya astronauter

Dela

Nu har ansökningsperioden för att bli astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA gått ut. Totalt har närmare 23 000 ansökningar kommit in och av dessa ska 6 nya astronauter väljas ut, cirka 300 av de sökande är svenskar.

Copyright: ESA
Copyright: ESA

Sedan den 31 mars i år har medborgare från den europeiska rymdorganisationen ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, och associerade stater kunnat skicka in ansökan om att bli en av Europas nya astronauter. Den 18 juni stängde ansökningsperioden och ESA kan nu presentera de första preliminära siffrorna. Totalt har närmare 23 000 ansökningar kommit in, varav cirka 300 från svenska kandidater. Under den senaste ansökningsomgången år 2008 var antalet sökande 8413 stycken.

Totalt ska sex nya astronauter väljas ut och dessa kommer presenteras  under andra halvan av 2022. Det första som kommer att ske under urvalsarbetet är en så kallad screening, vilket innebär att de sökande bedöms på basis av deras skriftliga ansökningar. Kandidaterna kommer att bli infomerade i slutet av varje stadie om de har gått vidare till nästa steg. Hela urvalsprocessen kommer att ta sammanlagt ett och ett halvt år. 

Nytt för årets rekrytering är att fler än 250 astronautkandidater med ett fysiskt funktionshinder har sökt till tjänsten som ESA kallar ”parastronaut”. Det är första gången som ESA erbjuder möjlighet för kandidater med fysiska funktionshinder att söka tjänst som astronaut. Tanken är att dessa parastronauter ska hjälpa till med att utarbeta vilka anpassningar som krävs för att personer med funktionshinder ska kunna arbeta som en besättningsmedlem på framtida uppdrag i rymden. Samma process framåt gäller för de potentiella parastronauterna men de kommer även att genomgå en medicinsk screening.

Läs mer om ESA:s astronautrekrytering här

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher säger att han vill tacka alla som sökt och att man ska ha tålamod framöver då ESA vill utföra en så grundlig och rättvis rekrytering som möjligt. Samtidigt vill Aschbacher uppmana alla rymdintresserade att söka andra tjänster inom rymdsektorn.

- Under de kommande åren kommer vi att söka ett brett urval av rymdproffs och jag uppmuntrar er att hålla ögonen även på dessa möjligheter via ESA:s webb.

Vi på Rymdstyrelsen tillhandahåller även tjänsten Rymdjobb där vi samlar och tipsar om lediga rymdjobb i Sverige och i europeiska organisationer en gång per vecka.

Nyckelord

Bilder

Copyright: ESA
Copyright: ESA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Fotoutställning i Kungsträdgården11.6.2021 09:22:34 CEST | Pressmeddelande

Samtliga sexton vinnare av Rymdstyrelsens astrofototävling går nu att se i Kungsträdgården, mitt i centrala Stockholm. Bilderna är tagna av fotografer från hela landet som fotat rymden från sina balkonger, från skogen, från bryggor eller fält. Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi ville med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge alla möjligheten att få visa upp sina fantastiska bilder.

På väg mot rymden31.3.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir, efter en minutiös process, uttagna till grundutbildningen. Drömmen om att bli astronaut, att få färdas tyngdlöst ut mot den internationella rymdstationen ISS, mot månen, vidare ut i rymden. Vad handlar den egentligen om? Vi frågade Anna Hidalgo Larsson som till sommaren är färdig civilingenjör i teknisk fysik vid KTH i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum