Mår du psykiskt dåligt på grund av ditt jobb?

Arbets- och miljömedicin i Örebro är en specialistklinik som arbetar med arbetsmiljöns påverkan på hälsan. Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är en av de största utmaningarna i svenskt arbetsliv. De direkta och indirekta konsekvenserna på individ-, organisations- och samhällsnivå är omfattande och har konstaterats i ett stort antal forskningsartiklar, rapporter och kunskapssammanställningar.
”Det är enskilda arbetstagare som drabbas hårdast när det organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet är otillräckligt. Det är angeläget att åtgärda eller anpassa arbetssituationen i ett så tidigt skede som möjligt”, säger Patrik Hennings, legitimerad psykolog och en av initiativtagarna till den nya tjänsten.
I första hand är det närmaste chef som har ansvar och möjlighet att åtgärda och anpassa arbetssituationen för att förhindra ohälsa. Chefen har i sin tur möjlighet att ta hjälp av företagshälsovården. På arbetsplatser som prioriterar det organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet, och har tillgång till företagshälsovårdens hela kompetens, är hälsoriskerna för den enskilde medarbetaren generellt lägre. Ungefär fyrtio procent av alla arbetstagare står dock helt utan företagshälsovård.
”Vi anser att det finns ett stort behov av kvalificerat stödför individer som befinner sig i arbetssituationer som innebär risk för – eller redan lett till – psykisk ohälsa”, säger Annette Ericsson, legitimerad sjuksköterska som kommer vara en av dem som håller i de digitala samtalen.
Arbets- och miljömedicin har kompetens att bistå med sådant stöd. Där finns kunskaper om kvalificerat rådgivningsarbete, arbetsmiljölagen och dess föreskrifter, arbetsrelaterad psykisk ohälsa, försäkringsmedicin, skyddsombud och fackliga organisationers roller.
De erbjuder dig ett eller två digitala besök om du befinner dig i en arbetssituation som påverkar din psykiska hälsa negativt. Du anmäler intresse via 1177.se (se faktaruta nedan).
”Det digitala samtalet följer en struktur för att så effektivt som möjligt ringa in de viktigaste omständigheterna i din arbets- och livssituation”, säger Annelie Nordström Ryberg, legitimerad sjuksköterska, som också kommer hålla i en del av samtalen. ”I samråd med dig tar vi fram en enkel handlingsplan med ett eller flera steg du kan ta för att värna din hälsa”, avslutar hon.
Så här bokar du ett digitalt stödsamtal
1. Gå in på 1177.se
2. Logga in.
3. Klicka på ”Stöd och behandling” överst på sidan.
4. Klicka på ”Region Örebro län”.
5. Klicka på ”Anmälan till digitalt vårdbesök - för dig som mår psykiskt dåligt av din arbetsmiljö”.
6. Klicka på "Arbets- och miljömedicin medicinska enheten USÖ".
7. Läs informationen, klicka på starta och följ instruktionerna.
Nyckelord
Kontakter
Patrik HenningsLegitimerad PsykologArbets- och miljömedicin
Tel:019-602 24 83patrik.hennings@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Om
På Arbets- och miljömedicin arbetar människor inom många olika professioner. Vårt uppdrag är att förebygga ohälsa orsakad av miljön och vi arbetar på uppdrag av Region Sörmland, Region Västmanland, Region Värmland och Region Örebro län.
Vårt arbete rör sambandet mellan hälsa och ohälsa och olika typer av exponeringar i miljön. Hos oss står arbetsmiljö och omgivande miljö i fokus.
Patientmottagningen är kärnan i vår verksamhet. Forskning, utveckling och utbildning är andra hörnstenar i klinikens bas. Vi följer och bidrar till kunskapsutvecklingen kring aktuella frågor.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Besvär efter elolycka kan pågå i flera år13.3.2023 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Smärta och nedsatt känsel är vanliga besvär för den som är med i en elolycka och får ström genom kroppen. För en del kan symtomen vara kvar flera år efter olyckan. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. ”Det här är olyckor som framför allt drabbar elektriker i arbete, men även andra yrkesgrupper drabbas”, säger forskaren Lisa Rådman.
Världshörseldag den 3 mars - hörselvård till alla!2.3.2023 09:35:00 CET | Pressmeddelande
Varje år firas Världshörseldagen den 3 mars. Initiativtagare är Världshälsoorganisationen, WHO, och årets tema är hörselvård till alla. För att uppmärksamma dagen bjuder Region Örebro län och Örebro universitet in till föreläsningar i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.
Olika behandlingsalternativ utvärderas i ny bröstcancerstudie17.2.2023 12:50:57 CET | Pressmeddelande
Varje år får cirka 9 000 personer bröstcancer i Sverige. Det innebär att en av åtta kvinnor får sjukdomen under sin livstid. En nationell studie som utgår från Universitetssjukhuset Örebro har startat för att undersöka vilken typ av antihormonell behandling som är bäst att använda vid förlängd behandling. Bröstcancerförbundet har delat ut en miljon kronor till forskningen.
Förvånande upptäckt kring forskning av bruten handled9.2.2023 10:40:00 CET | Pressmeddelande
I takt med att befolkningen blir allt äldre ökar antalet personer som drabbas av bruten handled. Det har tidigare saknats forskning kring hur en handledsskada på bästa sätt tas om hand. Nu visar en studie från Universitetssjukhuset Örebro att en handledsskada med fördel opereras med endast en platta inopererad på handflatesidan.
67 miljoner till bröstcancerforskning bland äldre kvinnor11.1.2023 13:15:13 CET | Pressmeddelande
En stor bröstcancerstudie har fått 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa. Elva europeiska länder ingår och forskaren Antonios Valachis på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien. ”Det känns otroligt att vi har fått ta emot ett så stort anslag och extra roligt är det att forskningen riktar sig mot patientgruppen kvinnor över 70 år” berättar han.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum