Svenska Basketbollförbundet

Mats Levin assisterande coach för damlandslaget

Dela

Mats Levin blir ny assisterande coach för damlandslaget. 42-åringen har 133 landskamper och fem år som lagkapten för herrlandslaget på meritlistan. Han har tidigare spelat för förbundskapten Marco Crespi och ser fram emot denna utmaning. – Det känns helt rätt. Spelarna har bra mästerskap bakom sig och ännu mer i sig och Marco är en av de bästa coacherna jag någonsin haft, jag känner stor ödmjukhet över att få vara med och bidra, säger Mats Levin.

När Marco Crespi blev anställd var Mats Levin en av de personer som landslagsansvarige Fredrik Joulamo hörde av sig till.
– Mats har ju spelat för Crespi i Italien samtidigt som han är en av de spelare som har gjort flest landskamper genom tiderna, så hans ord var naturligtvis väldigt relevanta.
 
För Mats Levin är Crespi en av de skickligaste coacherna han någonsin haft.
– Jag vet inte om jag träffat någon som kan så mycket både vad gäller att lära ut individuella, tekniska färdigheter samtidigt som han behärskar det taktiska kring laget. Han är väldigt dedikerad och begär total koncentration i alla lägen.
 
Marco Crespi är känd för att ställa höga krav på sin omgivning vilket är något Levin är mycket medveten om.
– Ja, jag förväntar mig att han ställer höga krav, inte bara på spelarna men på oss i coachstaben också, det är bra.
 
För Fredrik Joulamo är det inte bara Levins många landskamper som gör honom till ett bra val men också de många åren i Italien.
– När vi anställde Marco pratade han mycket om den svenska kulturen och kynnet. Men det handlar ju också om att förstå det italienska kynnet, beroende på hur mycket man vill generalisera. Mats har fördelen av att ha levt länge i båda länder, agerat i båda länders basketkultur länge och kan fungera som en brygga mellan Marco och laget när det behövs.
 
Än så länge har de inte hunnit prata så mycket men för Levin är också hans före detta spelarkarriär viktigt.
– Jag har ju stått där några gånger och hört nationalsången, jag tror det är lättare för mig att förstå hur och varför en spelare reagerar på olika sätt. Landslaget är ju något unikt. Tänk dig att du står på golvet inför en match och har lagt ner månader av förberedelser, lagt ner en hel sommar, tränat och bott med dina lagkamrater och på andra sidan står ett gäng som har gjort exakt samma sak. Allt ställs på sin spets och nu är det 40 minuter effektiv som ska avgöra allt. Det är en unik känsla jag tror väldigt få har möjligheten att uppleva i sitt liv.
 
Mats Levins spelarkarriär tog slut 2014 då en korsbandsskada satte definitivt stopp. Kort därefter blev han tränare för Viby Basket F-06 och han tränar nu även F-08. Han har märkt, inte minst på det äldsta laget, hur damlandslagsspelarna har blivit profiler och idoler. – Det märks att de är stjärnor och det är väldigt viktigt att de finns för att inspirera yngre. Jag tror basketen har ett jätteläge och det är också därför jag gärna vill vara med och göra vad jag kan.
 
Inom dambasketen har Levin dock inga meriter.
– Nej, utan att förringa mina ungdomslag som är fantastiska så har jag ju inte specifik erfarenhet av dambasket på elitnivå. Men jag tror likheterna på denna nivå överskuggar skillnaderna, det finns säkert skillnader som jag inte upptäckt ännu men tankemässigt är jag väldigt mycket i dambasketen nu.
 
Så börjar en ny era inom landslagsverksamheten för en av Sveriges mest meriterade spelare som känner en stor kärlek till sporten och landslaget.
– 12 år i landslaget, 12 år jag delat utmaningar, framgångar och minnen med några av de bästa personerna jag någonsin lärt känna. Jag har en stark emotionell koppling till det här och kommer nog att ha gåshud när nationalsången spelas i Malmö, ler Mats Levin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslagets trupp inför EM-kvalet uttagen10.10.2019 16:57:41 CESTPressmeddelande

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut sin första trupp inför EM-kvalet. 24 spelare finns med i truppen varav 16 blir kallade till träningsläger i Malmö inför EM-kvalet. Den stora överraskningen är 18-åriga stjärnskottet Tova Sabel som har fått en plats bland de 16 främsta. Även Maria Gültekin gör comeback samt Nathalie Fontaine som inte kunde spela EM på grund av skada. - Vi har många spelare på hög europeisk nivå men också talanger som visat mental styrka och hög kvalitet, jag tror på detta lag, säger Marco Crespi.

Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola9.10.2019 14:00:12 CESTPressmeddelande

Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare. Därför inleder fem av de största förbunden för inomhusidrott; Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet nu ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för framtidens idrottshall.

Viktor Bengtsson assisterande coach för damlandslaget4.10.2019 12:00:00 CESTPressmeddelande

”Det här måste jag vara med på.” Så gick tankarna i huvudet på Viktor Bengtsson vid presskonferensen när Marco Crespi presenterades inför alla ligacoacherna. Och ibland går drömmar i uppfyllelse. Lite senare blev klart att Telge Baskets head coach blir assisterande coach i damlandslaget vid sidan av Mats Levin och Caroline Muzito-Bagenda. – En spännande och rolig utmaning att få jobba med dessa spelare och den övriga coachstaben, säger Viktor Bengtsson.

Het landskamp till Malmö1.10.2019 08:00:42 CESTPressmeddelande

Sveriges hetaste landslag just nu är utan tvivel det svenska damlandslaget i basket. Efter sommarens succé i EM för Amanda Zahui och company är det nu äntligen dags för en hemmalandskamp. Svenska Basketbollförbundet har valt att lägga matchen mot Montenegro den 17 november i Kalis Loyds hemstad Malmö. - Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag kan knappt tro det är sant, Isstadion kommer att vara on fire, skrattar Kalis Loyd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum