Sigtuna kommun

Medborgarskapsceremoni på Borgmästarängen

Dela

I samband med Sveriges nationaldag den 6 juni, brukar Sigtuna kommun hålla en medborgarskapsceremoni. Två år i rad har dock arrangemanget blivit inställt på grund av pandemin, men i år kommer de invånare som blivit svenska medborgare under 2021 att firas traditionsenligt igen.

Under 2021 blev 782 av Sigtuna kommuns invånare svenska medborgare. Foto: Kari Kohvakka
Under 2021 blev 782 av Sigtuna kommuns invånare svenska medborgare. Foto: Kari Kohvakka

Efter två års avbrott är alltså medborgarskapsceremonin åter tillbaka – och det rejält. Flera hundra personer förväntas fylla Borgmästarängen i Sigtuna.
Precis som tidigare kommer kommunens nya svenska medborgare att uppmärksammas genom att, en efter en, bli uppropade för att på ett stämningsfullt vis få ta emot medborgarskapsdiplom samt en symbolisk svensk bordsflagga från kommunfullmäktiges presidium.

Nytt för i år är platsen för tillställningen.
- Nu när vi fått en så fin park som Borgmästarängen, som dessutom har en scen, vill vi utnyttja den. Vi kommer dagen till ära dessutom att ha en flaggstång på plats, berättar Erik Langby (M), ordförande i kommunfullmäktige.

Under 2021 blev 782 av Sigtuna kommuns invånare svenska medborgare. Samtliga har blivit inbjudna till ceremonin på Borgmästarängen och de får även ta med sig släkt och vänner till den högtidliga stunden. 
Sigtuna kommun bjuder på ”Swedish fika”, det vill säga kaffe och bulle, till de inbjudna och firandet inleds med svenska sommarsånger. Nationalsången kommer att sjungas gemensamt.
Klockan 12.00 inleds diplomutdelningen och givetvis är alla välkomna som vill vara med och fira detta.

- Det är ett stort steg för en människa att vilja bli medborgare i sitt nya hemland Sverige. Nya skyldigheter och nya rättigheter träder till. Detta vill vi naturligtvis från hemkommunen Sigtuna både välkomna och fira tillsammans. Då är det också väldigt fint att få göra det traditionsenligt på Sveriges Nationaldag den 6 juni och på en fin plats i kommunen, säger Erik Langby.

Presidiet som står på Borgmästarängens scen och gratulerar de nya svenska medborgarna består av Erik Langby (M), ordförande i kommunfullmäktige, Gunilla Holmgren (M) 1:e vice ordförande och Lars Andersson (S), 2:e vice ordförande.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Under 2021 blev 782 av Sigtuna kommuns invånare svenska medborgare. Foto: Kari Kohvakka
Under 2021 blev 782 av Sigtuna kommuns invånare svenska medborgare. Foto: Kari Kohvakka
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. 

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum