Svensk Handel

Mer än var fjärde handlare utsatt för brott senaste månaden

Dela

Svensk Handels Trygghetsbarometer för det andra kvartalet visar att brottsutsattheten bland svenska handlare etablerar sig på en hög nivå. Mer än var tredje handlare utsattes för stöld senaste veckan och drygt var femte har utsatts för hotfullt beteende under den senaste månaden.

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, minskar däremot med sex procentenheter jämfört med föregående kvartal, till 41 procent.

- Trots att vi ser en minskning i detta kvartals mätning befinner sig Säkerhetsindex fortsatt på en väldigt hög nivå. Historiskt vet vi med oss att index kan fluktuera mellan kvartalen, men över tid är trenden fortsatt tydlig: det är en betydande ökning som belyser handelns fortsatta utsatthet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

När handlare tillfrågas kring varför de ej valt att anmäla stöld är den fortsatt vanligaste anledningen att en polisanmälan sällan leder till vare sig åtal eller dom. I detta kvartals undersökning är det över hälften som blivit utsatta som inte väljer att anmäla händelsen.

- Tyvärr är det uppenbart att mängdbrotten inte tas på tillräckligt stort allvar. Stölder kostade handeln över 8,5 miljarder kronor förra året, och vi får nu rapporter om medlemmar som begränsar sitt utbud eller till och med stänger sina butiker till följd av upprepad brottslighet. Vi vill fortsatt slå ett slag för det faktum att tillträdesförbudet fungerar väldigt bra när det väl tillämpas, säger Mats Hedenström.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum