Fastighetsägarna

Mer fossilfri el med nytt utredningsförslag

Dela

Fastighetsägare som vill flytta överskott av egenproducerad el mellan sina fastigheter ska kunna göra det. Det föreslår den statliga Nätkoncessionsutredningen som idag överlämnade sitt slutbetänkande till energiminister Anders Ygeman (S). – Det här är ett mycket välkommet förslag som kommer öka produktionen av solel när det blir möjligt att flytta el mellan egna fastigheter, säger Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna.

Nätkoncessionsutredningen förslår att fastighetsägare som producerar egen förnybar el och har ett överskott av el ska kunna flytta den för att täcka elunderskott i andra fastigheter utan att som idag behöva nätkoncession. Förslaget innebär att det nu blir möjligt att flytta till exempel solel som produceras i en byggnad till en annan, samt mellan olika fastigheter inom samma företag.

– Det är mycket positivt att det föreslås bli lättare att flytta förnybar och fossilfri el mellan fastigheter. Ett undantag från koncessionsplikten kommer göra att fler fastighetsägare vill satsa på till exempel solel. Det gör det också möjligt att effektivisera styrningen och användningen av el mellan fastigheter. Förslaget bidrar till fler smarta fastigheter och till målet att Sverige ska vara fossilfritt, fortsätter Rikard Silverfur.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum