Fastighetsägarna

Mindre ensamhet och mer kultur i framtidens stadskärna

Dela

Hemarbete och naturupplevelser istället för shopping under pandemin slog hårt mot stadskärnorna. Inför omstarten av samhället har Fastighetsägarna och HUI Research tagit fram rapporten ”Stadsliv med människan i centrum” som en del av Cityindex 2021. Medverkande forskare, beteendepsykolog och riksarkitekt berättar bland annat om hur en tillgänglig stad botar ensamhet och hur kulturen blir avgörande för stadskärnan i framtiden.

Rapporten tar upp stadskärnans framtid ur fem olika aspekter - den hållbara staden, levande grönområden, ensamhet, framtidens urbana kontor och kulturens betydelse för platsen. I takt med att restriktionerna lättar och livet i stadskärnorna börjar om finns nu momentum att se över strategierna för stadens framtid.

-          Den nya situationen skiljer sig från hur det var före pandemin. Beteenden har förändrats och nu behöver vi se till människors behov och anpassa stadsmiljön efter det. Ett exempel kan vara att arbeta fram en stadslivspolicy istället för en handelspolicy. Tänk kreativt och nytt när det gäller affärsmodeller och våga testa säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.

Totalt sett minskade flödet av människor i stadskärnorna med 24 procent under 2020 jämfört med föregående år. Skillnaderna mellan städerna är dock stora. Småstäder tappade 9 procent av sitt flöde, medan storstädernas flöden minskade med 30 procent.

-          Småstäder och medelstora städer får generellt ett ökat antal besökare under sommaren. I sommar när många väljer att semestra i Sverige kan det vara extra viktigt att fokusera på kulturutbudet, eftersom det är en så viktig del av stadens identitet vilket lockar besökare, säger Emma Hernell vice VD HUI Research.

Medverkande i rapporten är bland andra Lina Zackrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen som hjälper fastighetsägare att öka känslan av sammanhang och gemenskap för nyinflyttade. Hon ser stor potential för fastighetsägare att bidra till sociala ytor för minskad ensamhet, särskilt i perifera områden.

Även kulturens betydelse tar stor plats rapporten, och i stadskärnan. Jonas Alwall, lektor i internationell migration och etniska relationer vid Malmö Universitet påpekar vikten av att inte bara uppleva kultur i staden utan även att utöva den där. Han menar också att med kulturen som avgörande dragplåster kommer stadskärnan i framtiden att gå från en plats där vi måste vara, till en plats där vi vill vara.

Rapporten i sin helhet finns som bifogad fil

Om Cityindex
Cityindex är den första heltäckande kartläggningen av omsättningsutvecklingen för de kommersiella verksamheterna i Sveriges stadskärnor. Cityindex 2021 presenterar utfallet för 2020 års utveckling i stadskärnorna inom detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service. Rapporten kommer även att visa besöksflödena till stadskärnorna under första halvåret 2021 med jämförelser mot föregående år. Den nationella rapporten släpps 29 september 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Utred effektivare direktstöd till företag istället för hyresrabattstöd19.5.2021 13:00:12 CEST | Pressmeddelande

Det återinförda hyresrabattstödet för första kvartalet 2021 har inte använts i den omfattning regeringen tidigare trodde. Regeringen bör därför utreda hur befintliga och nya direktstöd till företag kan bli effektivare istället för att undersöka möjligheten att förlänga hyresrabattstödet ytterligare en period. Den uppmaningen riktar idag Fastighetsägarna till regeringen.

Fler fastighetsföretag kritiska till kommunens centrumarbete12.5.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har blivit tuffare att bedriva ett fastighetsföretag i Karlstad. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna. I Karlstad har index sjunkit och är nu nere på sin lägsta nivå hittills. Kommunen ligger dock fortfarande något över snittet för de undersökta kommunerna. Sedan föregående undersökning har stödet för kommunens centrumarbete minskat kraftigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum