Fastighetsägarna

Minskade besöksflöden gjorde pandemiåret tufft för Stockholms stadskärna

Dela

Det kommersiella bokslutet för Stockholms stadskärna pandemiåret 2020 är nu klart. Priset för restriktionerna blev en minskad omsättning med 29,4 procent. Stockholms innerstad klarade sig bättre, där minskade omsättningen med 15,5 procent. Det visar Cityindex som mäter den årliga omsättningen i alla Sveriges stadskärnor.

Jämfört med rekordåret 2019 minskade hotell- och restaurangnäringen omsättningen med 66,9 procent respektive 38,2 procent i Stockholms stadskärna. Dagligvaruhandeln minskade under 2020 med 4,8 procent. Även kläder och skor uppvisade en kraftig omsättningsminskning med 38,7 procent.

Totalt backade omsättningen i alla Sveriges stadskärnor 37 miljarder förra året, varav 17 miljarder stod Stockholms stadskärna för.

- Vi ser att flödena kommer tillbaka till stadskärnan och nu är det viktigt att alla vi som vill känna pulsen i Stockholms hjärta igen tar vårt gemensamma ansvar för att stärka stadslivet och stadskärnans unika identitet. Vi behöver utveckla ett innehåll som möter människors nya önskemål och beteenden. Redan nu är det mycket på gång med etableringar av såväl upplevelser, kreativa näringar och nya kontor runt Sergels torg, vilket bådar gott för framtiden, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm.

- Det är också viktigt att arbeta med platsutveckling och aktivera ytor för ökade flöden. Livet mellan husen är stadens framgångsfaktor. Stockholm har goda förutsättningar med ett starkt utbud och flera besöksanledningar, men det är viktigt att hitta fler dragare till centrum kopplat till upplevelser och möten, fortsätter Helena Olsson.

Verksamheterna i Stockholms innerstad, som är ett större område än den centrala stadskärnan, klarade sig bättre. Här minskade omsättningen under 2020 med 15,5 procent vilket är ett något mindre tapp än snittet för hela landets stadskärnor på 19 procent.

- I innerstadens kärna, som sträcker sig längre ut på malmarna, ser vi hur andelen boende har påverkat omsättningen i positiv riktning. Här bor ungefär var fjärde stockholmare, många med möjlighet att jobba hemma. Under pandemin såg vi hur vi levde och handlade mer lokalt i vårt närområde, vilket nu också syns i statistiken, genom att malmarna inte drabbades lika hårt som citykärnan, säger Helena Olsson.

Om Cityindex
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna Och HUI. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande
fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Gör det lättare att vräka kriminella lokalhyresgäster30.10.2021 11:01:20 CEST | Pressmeddelande

På Socialdemokraternas partikongress i veckan som kommer ska förslag om att göra det enklare att vräka kriminella bostadshyresgäster diskuteras. Men i debatten glöms bort att en stor del av den organiserade ofta äger rum i hyrda lokaler. Här är det mycket svårt att bli av med kriminell verksamhet. Det måste bli ett stopp på att utnyttja fastigheter och affärslokaler för avancerade brottsupplägg utan att fastighetsägaren har möjlighet att bli av med lokalhyresgästen. Det måste bli lättare att säga upp brottsliga lokalhyresgäster. Vi föreslår fyra konkreta åtgärder.

Omsättningen i Borås stadskärna följde pandemins vågor – men Knalleland höll emot28.10.2021 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Omsättningen i Borås stadskärna minskade med 18,4 procent under pandemiåret 2020, vilket är ett lite större tapp än i andra jämförbara städer. Knalleland behöll däremot större delen av sin omsättning och såg endast en marginell minskning på 0,2 procent. Hotellbranschen har haft det tuffast, medan försäljningen av dagligvaror har ökat såväl i stadskärnan som i Knalleland. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Så klarade Limhamns centrum pandemiåret 202027.10.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemiåret 2020 ökade den totala omsättningen i Limhamns centrum med 1,4 procent. Bäst gick det för försäljningen av dagligvaror som ökade under 2020. En större utmaning var det för restaurangerna som tappade mest i omsättning. Trots ett tufft år med restriktioner klarade sig Limhamns centrum bra i jämförelse med de 107 stadskärnor som finns med i undersökningen Cityindex 2021. Limhamns centrum mäts som en särskild del av Malmös Cityindexrapport. En rapport som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum