Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna stiger igen

Dela
För sjätte månaden i rad höjs priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk. – Vi fortsätter att göra allt vi kan för att kompensera för det historiskt höga kostnadsläget på gårdarna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.

Priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk höjs i augusti med 10,3 öre för både konventionell och ekologisk mjölk i Sverige. Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 587,9 öre per kilo och 649,4 öre per kilo för ekologisk mjölk. 

 – Jag är glad över att vi kan höja mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna, även i augusti. Att ha en stabil livsmedelsproduktion i Sverige är viktigare än någonsin. Vi på Arla gör allt vi kan för att våra ägare ska kunna fortsätta driva sina gårdar, så att konsumenternas behov av svenska basvaror som mjölk, smör, ost, fil och yoghurt kan tillgodoses, säger Kai Gyllström. 

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får utbetalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. 

Marknadsöversikt: 

Invägd mjölkråvara:  Den europeiska mjölkproduktionen fortsätter att vara under press. Siffrorna för maj indikerar en minskning med -1,5 % till -2. Även den amerikanska mjölkproduktionen minskade i maj och slutade på -0,7 %. NZ minskade ännu mer med -6,5 %.  

Ost:  Ökade spotvolymer på hårdost och mozzarella, vilket skapar ytterligare press på marknadens prissättning för nya kontrakt.  

Mjölkpulver:  Marknaden för mjölkpulver har varit lugn. Mjölkpulverproduktionen och -lagren är fortsatt låga och efterfrågan har minskat.  

Smör: Gräddpriserna har hållits stabila på en högre nivå under juni (högre temperaturer ökar efterfrågan på glass och tar en stor del av den tillgängliga grädden). Prisgapet mellan EU och Oceanien har återigen ökat (20 % skillnad till förmån för Oceanien).  

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Alarmerande undersökning – många unga föräldrar har inte råd med frukost till barnen25.5.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den senaste tiden har allt fler skolor larmat om att eleverna inte tycks få i sig tillräckligt med mat hemma. I en ny undersökning har Arla frågat föräldrar med barn i skolåldern för att få deras bild av situationen. Svaren visar att unga föräldrar har det tufft. Nästan var femte förälder i gruppen 18–34 år har inte råd att ge sina barn frukost varje dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum