Uppsala Konsert & Kongress

Mona Haydar - första konserten i Sverige

Dela

Hennes debutsingel ”Hijabi (Wrap my hijab)” ligger på Billboards lista över tidernas mest betydelsefulla feministiska låtar, fint sällskap av låtar som M.I.As ”Bad Girls” och Destiny’s Childs ”Independent Woman.” På internationella kvinnodagen gör hon sitt första gig i Sverige - på Uppsala Konsert & Kongress. Efterfest med DJ Sush och Kreativa Feminister.

Mona Haydar är rappare, aktivist och artist. Musik och politik. Under uppväxten i Flint, Michigan, formades hennes skärpta sound, djupt rotat i hennes identitet som muslim, syrier och amerikan.

Billboard utsåg hennes debutsingel ”Hijabi (Wrap my hijab)” till en av 2017 års bästa protestsånger och lade till den på listan över tidernas 25 mest betydelsefulla feministiska låtar, i fint sällskap av låtar som M.I.As ”Bad Girls” och Destiny’s Childs ”Independent Woman.”

Mona Haydar har många strängar på sin lyra. Hon är poet, kompositör, troende. Hon ägnar sig åt permakultur (hållbar odling), meditation och är ett språkrör för att ”leva mjukt” på planeten. Hon föreläser, leder workshops och uppträder. Efter utbildning på universitetet i Michigan flyttade hon till Damaskus där hon pluggade arabisk och islamisk andlighet för att sedan flytta upp i bergen i norra New Mexico innan hon läste en master i kristen etik i New York. Sen flyttade Mona och hennes familj till Marrakech. 

Mona har skrivit texter sedan barnsben. En av hennes första dikter skrev hon redan på dagis: “I am mood. I am dude. I am Mona.” 2015 tog hon klivet från poesi till rap. Hennes singel ”Hijabi” blev en jordskredsdebut och videon fick miljontals visningar. I videon är Mona gravid i åttonde månaden och omringad av en intersektionell grupp kvinnor sjunger hon “all around the world love women every shading” och ger en skön känga till rasism och colorism.

Hennes andra singel ”Dog” handlar om våld mot kvinnor och om män som använder religiös auktoritet som verktyg för att utnyttja unga (och gamla) människor.

EP:n Barbarican fick fantastiska recensioner när den kom ut 2018. Första singeln från den, ”Lifted”, handlar om att förlora sig själv – för att sen finna sig själv igen. Låten skrevs under en mörk period då Mona led av en förlossningsdepression. 

Mona Haydar har uppmärksammats av internationella medier som Marie Claire, BBC, CNN, NPR, Psychology Today, Huffington Post och många fler. Här på hemmaplan har hon bl.a. synts i SVT Edit där hon intervjuades av Iman Meskini (känd från sin roll som Sana i tv-succén Skam).

;

Tillsammans med sin man Sebastian Robins fick hon stor uppmärksamhet för kampanjen Ask A Muslim. De satte upp ett stånd i Cambridge Massaschusetts med en skylt: Ask A Muslim - Free conversation, free coffee and donuts. Projektet syftade till att uppmuntra människor till att föra en öppen dialog och våga fråga, istället för att gissa och döma. People Magazine, Al Jazeera och The Boston Globe är några av de medier som bevakade kampanjen. Och kampanjen har fått egna vingar och mängder av liknande initiativ har dykt upp.  

Men nu är det musik i fokus och äntligen är Mona Haydar på plats för att göra sin första spelning i Sverige – på internationella kvinnodagen på UKK!

I samarbete med Kreativa Feminister fortsätter festen med DJ-set!

Dj Sush är arrangör för Uppsalas mest etablerade queerklubb WILDE!. I höstas öppnade hon för en av landets bästa rappare Blizzy, hon har även spelat på Stockholm Pride, Moderna Museet och gjort en Sverigeturné med den palestinska hiphop-duon DMAR . Stanna kvar och upplev en gemenskap med starka kvinnor.

Fredag 8 mars
19.00 Dörrarna öppar. 
20.00 Mona Haydar på scenen. 
21.30-24.00 Efterfest i samarbete med Kreativa Feminister. DJ Sush spelar.

Åldersgräns för både konsert och efterfest är 13 år, alkoholområde finns. Fri entré. 
För att säkra pressplatser, maila karin.savstrom@ukk.se eller lena.beierlein@ukk.se 

_______________________________________

Kvällen är en del av Uppsala Konsert & Kongress uppmärksammande av Internationella Kvinnodagen. Mer om hela programmet finns här: 

via.tt.se/pressmeddelande/internationella-kvinnodagar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av  nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för  kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

#uppsalakonsertkongress

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

UKK minskar sin klimatpåverkan med hjälp av av foodtech-bolaget CarbonCloud3.5.2019 11:23:20 CESTPressmeddelande

Uppsala Konferens och Kongress beräknade sin klimatpåverkan från maten som serverades under hösten. Efter att resultaten presenterats har UKK justerat inköp och menyer ännu mer och gjort nya mätningar. De färska resultaten visade en stor förbättring på väldigt kort tid, samtidigt som de nya matkoncepten blivit succéer. Nu vill UKK och Uppsala Kommun nå ännu lägre nivåer av utsläpp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum