Svenskt Trä

Montera rätt - då håller trallen längre

Dela

Felaktig montering av trall kan leda till en rad bekymmer. Trasiga infästningar och förkortad livslängd är två av dem. Branschorganisationen Svenskt Trä har därför, tillsammans med leverantörer av infästning och trall, tagit fram uppdaterade monteringsanvisningar inför vårens trallbyggen.

Foto: Örjan Karlsson, bilden får användas i samband med artikeln
Foto: Örjan Karlsson, bilden får användas i samband med artikeln

Så snart våren smyger sig på är det många som börjar längta efter att inreda uteplatsen. Vi ser framemot att grilla tillsammans med vänner och familj, eller ta en kopp kaffe i morgonsolen. En del anlitar hantverkare och många gör det själva.

- Ingen vill slå hål på drömmen om den perfekta trallen med onödigt extraarbete. Det kan verka som en relativt enkel sak för den händige, men vi ser att det även bland yrkesverksamma hantverkare ofta förekommer felaktigheter när trall ska monteras, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Felaktig montering av trall kan orsaka både fuktrelaterade skador, sprickbildning och trasiga infästningar. Därför har Svenskt Trä, tillsammans med leverantörer av infästning och trall, tagit fram broschyren Montering av trall som innehåller tydliga anvisningar för att undvika framtida problem. Väsentliga delar av monteringsanvisningarna har även införts i AMA Hus 21 under kapitel M.

Ett vanligt misstag är att trallbrädorna monteras utan springa, det vill säga helt utan avstånd. Eftersom det är svårt att veta hur mycket trallbrädorna torkat innan de ska monteras krävs ett minsta kant-till-kant-avstånd enligt den tabell som finns i Svenskt Träs monteringsanvisningar.

- Efter montering kommer din trall att fortsätta krympa och svälla beroende på vädret och omgivningens luftfuktighet. Det är otroligt viktigt att brädorna får utrymme att göra det. Efter långa regn- och blötsnöperioder sväller träet, och finns det då inte plats för vätskan att rinna undan kan det skapa fuktproblem. Infästningar riskerar också att gå sönder när trallbrädorna inte kan krympa och svälla ordentligt, säger Johan Fröbel.

Andra rekommendationer är att skydda ändträet. Det görs bäst genom att montera en spikregel på vardera sidan om golvbjälken eller markregeln vid stumskarvar. På så sätt minskas risken för sprickbildning i ändträet då infästningarna flyttas en bit från änden. För att få ännu bättre beständighet på altankonstruktionen kan grundisoleringspapp placeras ovanpå altangolvbjälkarna eller markreglarna. Detta minimerar tiden med vatten mellan kontaktytorna och avrinningen blir bättre.

Broschyren som heter Montering av trall finns att hämta i bygghandeln och går att ladda ned utan kostnad på byggbeskrivningar.se/trall. På hemsidan finns också tydliga instruktionsfilmer att följa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Örjan Karlsson, bilden får användas i samband med artikeln
Foto: Örjan Karlsson, bilden får användas i samband med artikeln
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Woodlife Sweden – ny utställning om svensk träarkitektur, design och hållbar stadsplanering13.4.2021 10:07:00 CEST | Pressmeddelande

Utställningen Woodlife Sweden presenterar 40 svenska träprojekt som visar hur arkitektur och design kan bidra till minskad klimatpåverkan. Woodlife Sweden har producerats av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter, i samarbete med branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna, och riktar sig till både svenska och internationella målgrupper. Utställningen syftar till att öka intresset för hållbar utveckling och öppna för nya samarbeten mellan aktörer inom hela träindustrin.

Limträ – En självklarhet i den cirkulära ekonomin8.4.2021 15:07:41 CEST | Pressmeddelande

DEBATT I januari beslutade regeringen om en första handlingsplan för cirkulär ekonomi med drygt hundra åtgärder inom områden som industriomställning, materialförsörjning, teknikutveckling och avfallshantering. Ett av de fyra fokusområden som lyfts fram i handlingsplanen är cirkulär ekonomi genom hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster. Här är användandet av trä i allmänhet och limträ i synnerhet ett viktigt steg på vägen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum