Trafik och samhälle

MTR Jota ny trafikutövare av Upptåget

Dela

I dag onsdag 9 december tilldelade Mälardalstrafik ett nytt trafikavtal för Mälartåg. Det är MTR Jota AB som får förtroendet att köra trafiken med Mälartåg och ansvara för fordons- och depåunderhåll från och med den 12 december 2021 och åtta år framåt. Det nya Mälartågsavtalet omfattar trafik på fem regionala tåglinjer i Stockholm-Mälardalen, från Linköping i söder till Gävle i norr, Stockholm i öster och Örebro i väster.

Bildmått: 1417x946
Bildmått: 1417x946

Upptåget, som idag körs av Transdev och omfattar sträckan Gävle-Uppsala och Sala-Uppsala inkluderas från trafikstarten i december 2021 i Mälartågs system. Med det nya avtalet kommer kunderna kunna resa med Mälartåg från Uppsala till Sala och sedan vidare till Västerås-Eskilstuna-Linköping. Mälartåg kommer även fortsätta satsningen att succesivt sätta in fler moderna tåg och fler avgångar på sträckan Uppsala-Stockholm. Redan i slutet av 2019 fick resenärerna som åker Gävle-Uppsala stifta bekantskap med ER1, dubbeldäckare med plats för fler personer och fler cyklar än tidigare, det tåg som nu utgör kärnan i MTR Jotas verksamhet. Kunderna som reser med Upptåget kommer även känna igen tågpersonalen eftersom det i upphandlingen varit ett krav att leverantören tar över personalen från nuvarande trafikföretag.

-        De nya möjligheterna som inkluderingen i Mälartåg innebär för resenärer är av stor betydelse för framtidens kollektiva resande, konstaterar Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

Fokus har varit att skapa ett avtal som ger hög kvalitet, punktlig trafik, välskötta tåg och väl underhållen fordonsdepå, och därigenom nöjda kunder. MTR Jota som vann upphandlingen lämnade det mest fördelaktiga anbudet efter att kvalitet och pris vägts samman. Avtal tecknas när avtalsspärren på 10 dagar har löpt ut.

För mer information:

Johan Örjes (C), Ordförande Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, 070-611 52 51 

Johan Wadman, Trafikdirektör Trafik och samhälle, 070-762 33 23

Helena Klange, Presschef Trafik och samhälle, 070-3677344

Nyckelord

Bilder

Bildmått: 1417x946
Bildmått: 1417x946
Ladda ned bild

Om

Trafik och samhälle
Trafik och samhälleFölj Trafik och samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle

Tätortstrafiken i Bålsta får en översyn22.2.2021 13:50:05 CET | Pressmeddelande

Ett samverkansavtal har upprättats mellan Region Uppsala och Håbo kommun för att se över tätortstrafiken i Bålsta samt resan till och från hållplatsen och stationen. Syftet med samarbetet är att ta höjd för framtida samhällsutveckling eftersom ett ökat antal invånare i Håbo kommun gör att kollektivtrafiken behöver vara än mer attraktiv och effektiv. Till exempel behöver det lokala busslinjenätet justeras med nya målpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum