Svensk Handel

Nästan varannan handlare utsattes för brott under den senaste månaden

Dela

Mer än var tredje handlare utsattes för stöld under den senaste veckan och en av fem blev utsatta för hotfullt beteende under den senaste månaden. Vidare visar Svensk Handels Trygghetsbarometer att även bedrägerier mot handlare ökat under senare tid.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, ökar med sju procentenheter från förra mätningen, till 48 procent.

– Resultaten är föga förvånade. Visserligen såg vi en minskning av Säkerhetsindex i den senaste mätningen, vilket dock bör ses som ett hack i kurvan. Över en längre tid går det att se en tydlig ökning. Brottsligheten är alltjämt en av handelns absolut största utmaningar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

I Trygghetsbarometern noteras en kraftig ökning av andelen handlare som drabbats av stöld under den senaste veckan, från 29 till 41 procent.

– Ser vi tillbaka vet vi med oss att de senare månaderna på året ofta är mer stöldtunga. Föregående år skedde förvisso en minskning, men det var också mitt under några av pandemins värsta månader, säger Per Geijer.

Bedrägerier mot handlare ökar

Under hösten och vintern har det rapporterats om allt fler bedrägeriförsök mot såväl allmänhet som handlare, något som även ger utslag i Trygghetsbarometern, där en ökning från 10 till 16 procent noteras.

– Bedrägerier i fysisk butik fortsätter att gäcka svenska handlare, men på senare tid ser vi även att kriminella element riktar in sig på digitala bedrägerier i form av phishing och ransomware. Kunskapen kring hur man undviker att bli drabbad är fortfarande relativt låg och brott likt dessa behöver tas på betydligt större allvar, avslutar Per Geijer.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum