Jönköpings kommun

Nationaldagsfirande i Rådhusparken

Dela

Under 2021 fick Jönköpings kommun 1213 nya svenska medborgare. Tidigare år har antalet varit runt 700 personer. Detta uppmärksammas av Jönköpings kommun som traditionsenligt bjuder in till en välkomstceremoni på Per Brahes restaurang Linden i samband med firandet av Sveriges nationaldag. Kommunfullmäktiges presidium bjuder på mingel och fika och Kulturskolan står för underhållning.

Jönköpings kommun har välkomnat nya svenskar i över 20 år. Sedan 2015 är det lagstadgat att kommuner ska anordna en ceremoni för sina nya medborgare.

- Denna grupp är verkligen mångkulturell, allt från adoptivbarn till en äldre människa som lämnat sitt land från förföljelse, då är det en varm känsla att ta emot och välkomna alla. Vi är människor med samma behov av att få vara en del i en gemenskap som bidrar till att varje människas rättigheter tillgodoses. De människor som fått medborgarskap har oftast varit här i många år och är nu en del i vårt samhälle, säger Tord Sundqvist, kommunfullmäktiges ordförande som kommer hålla i välkomstceremonin.

Nationaldagsfirande i Rådhusparken
Firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni pågår kl 11-16 i och runt Rådhusparken med musik, dans och aktiviteter för både stora och små. Bland annat blir det musik av kulturskolans elever och sambatåg.

På eftermiddagen hyllas idrottsmästare av kommunfullmäktiges presidium och klockan 15 är det dags för nationaldagsceremoni med nationaldagstal av den Jönköpingsbördiga kompositören Jonas Valfridsson, utdelning av svensk flagga, välkomnande av nya svenskar, utdelning av kulturstipendier och såklart nationalsång.

Nyckelord

Kontakter

Tord Sundqvist, kommunfullmäktiges ordförande
070-3040107

Cecilia Fridén, planeringssamordnare Kulturskolan
070-5327481

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum