Nedjusterad prognos till följd av fortsatta störningar i leverantörskedjorna
Mobility Swedens prognos för 2022 revideras ned till 300 000 personbilar
- Kriget i Ukraina samt omfattande nedstängningar på grund av pandemin i Kina medför stora störningar i globala leverantörskedjor som slår fortsatt hårt mot fordonsindustrin. Bristen på flera nyckelkomponenter tvingar den globala fordonsindustrin att reducera produktionen och i vissa fall stoppa den temporärt. Kombinationen av produktionsstörningar, höjda energipriser, höjda kostnader för insatsvaror och transporter, svag krona och den allmänna oron får konsekvenser på den svenska fordonsmarknaden med både längre leveranstider och högre kostnader. Positivt är emellertid att efterfrågan är fortsatt stark och orderböckerna välfyllda, men det redan pressade utbudet utgör en betydande flaskhals och ger allt längre leveranstider. Detta medför att vi återigen reviderar ned vår prognos för innevarande år till 300 000 nya personbilar och behåller prognosen på 40 000 lätta lastbilar. Prognosen präglas fortsatt av mycket hög osäkerhet och vi kommer löpande att se över den, säger Mattias Bergman.
47 procent av personbilarna var laddbara och näravar fjärde en elbil
- Andelen laddbara bilar uppgick till drygt 47 procent i maj, med en relativt jämn fördelning mellan elbilar och laddhybrider. Under perioden januari-maj uppgår andelen laddbara bilar till ca 51 procent av årets registreringar, jämfört med drygt 37procent i fjol, säger Mattias Bergman.
- Kostnadsökningarna är omfattande i spåren av flaskhalsar och accelererande energi- och andra råvarupriser. Detta leder till att fordonspriser kommer att öka mer än inflationen, på grund av det höga innehållet av metaller vars kostnader har rusat. Konsekvensen blir att ca 25 procent av årets registrerade klimatbonusbilar, som före kriget låg under pristaket nu ligger över. Mobility Sweden anser därför att regeringen bör justera det planerade bonustaket den 1 juli från 700 000 till 800 000 kronor för att inte kraftigt minska utbudet av laddbara bilar för konsumenterna, samt att senarelägga ikraftträdandedatumet till efter årsskiftet för ge konsumenter bättre framförhållning och att ha en bättre bild över de krigets effekter på kostnader,säger Mattias Bergman.
- Privatkunder fortsätter att vara drivande i att elektrifieringen ökat tempot, vilket beror på att många nya modeller i olika prissegment lanserats sedan i slutet av 2021. Privatleasing har även blivit den vanligaste finansieringsformen för laddbara bilar i denna kundgrupp, med två av tre laddbara bilar som var privatleasing 2021. De förändrade förmånsreglerna har samtidigt medfört en dämpning av laddbara bilar hos företagskunderna, även om detta segment är fortsatt viktigt för att driva omställningen, fortsätter Mattias Bergman.
En ökning för lätta lastbilar – men Bonus-malus systemet behöver förändras
- Nyregistreringarna av lätta lastbilar uppgick till 2 983 i maj, vilket motsvarar en ökning med 7 procent jämfört samma månad i fjol. Hittills i år har dock registreringarna minskat med drygt 23 procent jämfört med samma period förra året. Den höga malusen för lätta lastbilar gör att många kunder behåller sina fordon upp till 60 månader istället för det normala 36 månader, vilket delvis förklarar årets minskning. Dock finns det ett uppdämt behov hos företagen att förnya vagnparken och orderböckerna är fyllda. Den 1 juni skärps malusen återigen, men vi ser inte samma uppsving i registreringarna under maj som mars i fjol inför malushöjningen den 1 april. En bidragande orsak är säkerligen att bristen på halvledare och andra komponenter medfört att leveranserna inte kunnat möta efterfrågan sedan halvårsskiftet i fjol, säger Mattias Bergman.
- Andelen eldrivna lätta lastbilar uppgick till 9 procent under maj månad, 269 fordon. Hittills i år uppgår antalet eldrivna lätta lastbilar till 1 360 jämfört med 879 i fjol. De senaste månaderna har flera nya elmodeller introducerats, vilket ökar kundernas valmöjligheter. Här är möjligheten att kunna köra på B-körkortet upp till 4,25 ton för el eller gasfordon viktig för att stödja segmentets omställning. Den höjda fordonsskatten från och med idag för nyregistrerade lätta fordon slår särskilt hårt mot lätta lastbilar, där omställningen till elektrifieringen inte kommit lika långt. Sverige behöver särskilja malusen för lätta lastbilar från personbilar på samma sätt som man gör inom EU när det gäller de bindande utsläppskraven för koldioxid. Man bör inte heller införa det planerade pristaket för bonusen den 1 juli för lätta lastbilar då det rör sig om ett yrkesredskap med ett högre inköpspris, fortsätter Mattias Bergman.
Uppgång för tunga lastbilar och kraftig ökning av bussregistreringar
- Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton uppgick till 510 fordon i maj, en ökning med ca 4 procent. Hittills i år uppgår antalet tunga lastbilar till 2 124, vilket är en minskning med drygt 11 procent. Även på denna marknad är det produktionsstörningar till följd av kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina som har en dämpande effekt, säger Mattias Bergman.
- Nyregistreringarna av bussar ökade kraftigt i maj med 189 procent jämfört med samma månad i fjol och 260 bussar registrerades. Uppgången kan härledas till offentliga upphandlingar samt att resandet nu ökar då pandemin klingar av. Under perioden januari-maj registrerades 441 bussar, vilket är en ökning med ca 25 procent. Under maj registrerades 36 elbussar vilket motsvarade ca 14 procent av månadens registreringar. Hittills i år uppgår andelen elbussar till drygt 18 procent jämfört med 39 procent januari-maj 2021, avslutar Mattias Bergman.
Registreringsperioden för maj omfattar registreringar från 1 till och med 31 maj. Antalet registreringsdagar är en dag mer än i fjol. Siffrorna i texten är avrundade. Exakta siffror finns i tabellen ovan samt i filen ”Nyregistreringar maj 2022”.
Mobility Sweden redovisar alltid månadens nyregistreringssiffror den första vardagen i månaden. När den sista dagen eller dagarna i månaden infaller på en helgdag kommer registreringar, som görs de dagarna inte vara med i den månadens nyregistreringssiffror, vilket vanligtvis är ett fåtal. Dessa registreringar räknas i stället in i påföljande månads registreringar.
Detaljerad information om fordonsregistreringarna finns i länken nedan.
När ni använder information och statistik från Mobility Sweden, vänligen ange källa.
För mer information kontakta Mattias Bergman, VD Mobility Sweden, tfn 070-810 78 86 eller mail: mattias.bergman@mobilitysweden.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias BergmanVD
Tel:070-810 78 86mattias.bergman@mobilitysweden.seBilder
Länkar
Om
Fakta om Mobility Sweden och fordonsbranschen i Sverige
Mobility Sweden är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.
- Fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.
- Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 166 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 201 000 personer globalt, varav 74 000 i Sverige och har en global omsättning på 974 miljarder kronor.
- Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 253 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 13 procent av den totala svenska varuexporten.
- Fordonsindustrin svarar för nära 11 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.
Följ Mobility Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mobility Sweden
Laddhybriderna ökar på en stagnerad marknad2.12.2024 08:57:09 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken visar på en fortsatt ökning av andelen laddhybrider samtidigt som utvecklingen för elbilar inte tagit ny fart. De tunga lastbilarna har haft en uppgång samtidigt som övriga fordonsslag backar och samtliga har en betydande nedgång under året.
Laddhybriderna ökar men ingen återhämtning på personbilsmarknaden1.11.2024 09:00:08 CET | Pressmeddelande
Marknaden för personbilar och lätta lastbilar under oktober var fortsatt svag. Nyregistreringsstatistiken visar dock på en ökning av andelen laddhybrider som nådde den högsta nivån på tre år. Både bussar och tunga lastbilar har haft en stark månad, men hittills i år uppvisar de en betydande nedgång.
Fortsatt röda siffror men uppjusterad prognos för personbilar1.10.2024 09:00:01 CEST | Pressmeddelande
Personbilsmarknaden utvecklas mer positivt än väntat. Prognosen för 2024 justeras upp från 240 000 till 255 000 personbilar. Nyregistreringsstatistiken för september visar dock på fortsatt röda siffror både för personbilar och lätta lastbilar. Lätta lastbilssegmentet har fortsatt utmaningar, särskilt eldrivna lätta lastbilar, vilket leder till en nedjustering av årets prognos för andelen el från 25 procent till 19 procent.
Röda siffror för samtliga fordonsslag i augusti2.9.2024 08:59:11 CEST | Pressmeddelande
Mobility Swedens nyregistreringsstatistik i augusti uppvisar röda siffror för samtliga fordonsslag. Personbilsregistreringarna minskar och uppvisar en fortsatt svag privatmarknad för elbilar. De tunga fordonen har haft en tuff månad som till stor del beror på rekordregistreringar i fjol för tunga lastbilar och försenade leveranser av upphandlade bussar. För att vända den negativa trenden krävs styrmedel och incitament som främjar föryngring av fordonsflottan.
Sommarsolen skiner inte på elbilsmarknaden1.8.2024 08:58:59 CEST | Pressmeddelande
Mobility Swedens registreringsstatistik för juli månad visar inte på någon tempohöjning i elektrifieringen av personbilar. Regeringen kan vända trenden och i samband med höstbudgeten prioritera incitament för privatpersoner att välja eldrift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum