Nekad avverkning i fjällnära skog ger rätt till ersättning
Den skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog på grund av att det finns höga naturvärden har rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde. Det anser Mark- och miljööverdomstolen som i dag kom med domar i fem prövade fall.

Underinstansen mark- och miljödomstolen har tidigare kommit fram till att markägarna har rätt till en ersättning på sammanlagt 18 miljoner motsvarande 125 procent av marknadsvärdet. Nu fastställer Mark- och miljööverdomstolen i stort dessa domar.
– Finns det lagligt stöd för en ersättning så ska markägarna givetvis ha det, men nu behöver vi först läsa och analysera domen i lugn och ro. Därefter ska vi ha kontakt med Kammarkollegiet som företräder staten och beslutar om ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.
– Det har varit nödvändigt att pröva dessa fem fall eftersom det har funnits juridiska oklarheter i fråga om ersättningsrätten i fjällnära skog. Det är viktigt för alla berörda aktörer att det klarläggs var gränsen går för vad som ska anses vara pågående markanvändning och hur mycket ersättning som i så fall ska betalas ut, säger Gunnar Larsson, generaldirektör vid Kammarkollegiet.
Totalt har Mark- och miljööverdomstolen prövat fem fall där skogsägare nekats avverkning i fjällnära skogar på grund av höga naturvärden och som en följd av detta stämt staten för att få ersättning. Sakfrågan har aldrig tidigare prövats och därför var det myndigheternas gemensamma bedömning att frågan behövde avgöras i Mark- och miljööverdomstolen.
Under tiden som den rättsliga prövningen pågått har Skogsstyrelsen fortsatt att handlägga nya ansökningar om att få avverka i fjällnära skog men inte betalat ut någon ersättning till de som nekats tillstånd. Ett antal skogsägare har i sin tur stämt staten, men dessa ärenden har vilandeförklarats av domstol i avvaktan på Mark- och miljööverdomstolens avgöranden.
Domarna går att överklaga till Högsta domstolen.
Bakgrund
Under 2019 fick Skogsstyrelsen 273 ansökningar om att få avverka i fjällnära skogar. Under året fattades 180 beslut om att ge tillstånd för att få avverka, 22 beslut om tillstånd men med vissa begränsningar och 23 beslut om avslag. Marknadsvärdet för landets fjällnära skog är knappt 3 miljarder, exklusive statlig mark och frivilliga avsättningar, enligt Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets beräkningar.
Det är Kammarkollegiet som företrätt staten i domstolsprocesserna och Skogsstyrelsen har bistått med expertkunskaper.
Under 2019 tillsatte regeringen en utredning som ska se över och förtydliga de delar i Skogsvårdslagen som rör fjällnära skog.
Mer information
Cecilia Hedman, chefsjurist, Skogsstyrelsen, 036-35 93 16,
cecilia.hedman@skogsstyrelsen.se
Herman Sundqvist, generaldirektör, Skogsstyrelsen, 036-35 94 30, herman.sundqvist@skogsstyrelsen.se
Gunnar Larsson, generaldirektör, Kammarkollegiet, 08-700 06 87, gunnar.larsson@kammarkollegiet.se
Rikard Flyckt, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 38, 076-136 13 rikard.flyckt@skogsstyrelsen.se
Mattias Axelsson, pressansvarig, Kammarkollegiet, 08-700 08 63, mattias.axelsson@kammarkollegiet.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya områdesskydd i skogen fortsatt på rekordlåga nivåer31.1.2023 09:35:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av nya områdesskydd, där skog med höga naturvärden skyddas och inte får avverkas, låg under 2022 fortsatt på rekordlåga nivåer, visar ny statistik. Under 2022 bildades områdesskydd som innehöll 1 200 hektar produktiv skogsmark, en marginell ökning jämfört med 2021 då nivåerna var lägre än någonsin.
250 miljoner i ersättning till markägare som nekats avverkning i fjällnära skogar27.1.2023 08:24:42 CET | Pressmeddelande
Under 2022 betalade Skogsstyrelsen ut cirka 250 miljoner kronor i ersättning i 110 ärenden där markägare nekats avverka i fjällnära skogar. Antalet nya ansökningar om att få avverka minskade under året men trycket är fortsatt högt och det kan just nu ta lång tid innan en ansökan är beslutad och klar.
Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder29.12.2022 07:43:38 CET | Pressmeddelande
Om Sverige skulle minska avverkningen, till exempel av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. Det visar en undersökning av läckageeffekterna, som Skogsstyrelsen låtit göra. Förekomsten av läckaget innebär att klimatnyttan inte blir lika stor.
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad visar ny inventering20.12.2022 08:05:20 CET | Pressmeddelande
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet.
En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner8.12.2022 09:34:05 CET | Pressmeddelande
En tredjedel av strandlinjerna vid vatten i skogen saknade kantzoner med kvarlämnade träd. Det visar statistik som Skogsstyrelsen för första gången tagit fram som en del i uppföljningen av miljöhänsynen i skogen. Samtidigt presenteras för första gången också statistik över storleken på sammanhängande kalmark efter avverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum