Djurens Rätt

Norsk liberal politiker besökte riksdagen - talade om kampen mot pälsdjursfarmning

Dela

Förra året tog den norska regeringen beslutet att införa ett förbud mot pälsdjursfarmning. Under gårdagen besökte Sveinung Rotevatn, den liberala norske statssekreteraren för klimat- och miljödepartementet, svenska riksdagen för att berätta om hur Norge fått igenom avskaffandet - något som Sverige i dagsläget verkar vara långt ifrån att göra.

Sveinung Rotevatn (Venstre) statssekreterare i Norge för klimat- och miljödepartementet
Sveinung Rotevatn (Venstre) statssekreterare i Norge för klimat- och miljödepartementet

Under gårdagen besökte den norske statssekreteraren för klimat- och miljödepartementet riksdagens djurskyddsforum, för att prata om hur Norge gått tillväga för att avskaffa pälsdjursuppfödning.  

– Det var ett stort folkligt engagemang, många aktivister och väljare och andra har jobbat mycket under lång tid. Det har dokumenterats väl i offentligheten om hur dålig djurvälfärden på farmarna har varit. Det kom ut många dokumentärer och bilder, vilket gjort många upprörda. Men i slutändan var det en politisk kamp, säger Sveinung Rotevatn statssekreterare i det liberala partiet Venstre.

Det var efter 20 års kamp och hårt arbete av djurskyddsorganisationer och djurvänner i Norge meddelande norska regeringen förra året att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas. Även i Sverige finns en stark opinion mot pälsdjursfarmning, då 8 av 10 svenskar vill se ett förbud. Ändå har en lagändring inte skett.

- Min uppfattning är att det inte har varit lika stor offentlig uppmärksamhet mot förhållandet på farmerna i Sverige som det var i Norge. I Norge har politikerna reagerat starkt på hemska bilder på blinda minkar och rävar med blodiga svansar, som är till följd av vanskötsel. Det har gjort många arga, vilket lett till att många partier tagit ställning, säger Sveinung Rotevatn.

Djurens Rätt tycker det är intressant att Venstre är det parti som drivit på frågan i Norge.

– Venstre som drivit frågan i Norge är ett liberalt parti, vilket vi tycker är extra intressant med tanke på att de svenska liberala partierna inte driver frågan. Vi hoppas att Venstre ska inspirera svenska politiker, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Bakgrund:

Den 14 juni 2018 röstade det norska stortinget igenom lagen som förbjuder pälsdjursfarmning i landet. Till år 2025 ska de sista farmerna vara avvecklade. Det innebär att 15 länder i Europa nu har ett förbud eller har fasat ut pälsdjursfarmning, men Sverige är inte ett av dem. Förra året lämnade Jordbruksverket in en utredning om minkbranschen till regeringen, efter kritik från bland annat Djurens Rätt om att pälsdjursfarmningen inte lever upp till djurskyddslagens krav om naturligt beteende. Utredningens slutsats var att de inte vet om djurskyddslagen uppfylls av pälsdjursuppfödarna och att det behöver forskas kring mer.

Kontakter

Bilder

Sveinung Rotevatn (Venstre) statssekreterare i Norge för klimat- och miljödepartementet
Sveinung Rotevatn (Venstre) statssekreterare i Norge för klimat- och miljödepartementet
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Framgång i djurskyddsarbetet för katter28.5.2020 09:09:01 CESTPressmeddelande

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Organisationen Djurens Rätt, som länge arbetat med frågan gläds åt beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum