Svenska institutet

Notis eller världsnyhet? Så rapporterade världen om det svenska valet

Dela

Riksdagsvalet var en av årets större svenska nyhetshändelser i internationell nyhetsrapportering, och i sociala medier gjordes fem gånger fler inlägg än vid valet 2014. Men allmänhetens engagemang var lägre än för många andra svenska nyheter och rapporteringen var begränsad till valdagen och ett mindre antal frågor. Det visar en ny rapport från Svenska institutet.

Rapporten ”Notis eller världsnyhet? Det svenska valet 2018 i internationell rapportering och på sociala medier” undersöker hur stora nyhetsmedier i nio olika länder – Frankrike, Kroatien, Polen, Ryssland, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och USA – rapporterade om det svenska riksdagsvalet, samt hur valet diskuterades i engelskspråkiga sociala medier och nyhetsmedier globalt. Resultaten jämförs med det utrymme andra nyheter från Sverige fått under året internationellt.

Svenska institutets rapport visar bland annat att:

  • Mediebilden av Sverige under 2018 kännetecknas av ett antal stora händelser där fotbolls-VM varit i särklass störst. Den internationella uppmärksamheten kring valet kan jämföras med Sveriges medverkan i Eurovision Song Contest och bilbränderna i Göteborg. I de studerade nio länderna har andra händelser än valet varit de mest rapporterade under 2018; exempelvis krisen i Svenska Akademien, skogsbränderna i augusti och det brittiska prinsparets besök i Sverige i mars.

  • I sociala medier genererade valet fem gånger så många inlägg som valet 2014. Men engagemanget, det vill säga antalet delningar och kommentarer, var lägre än för många andra händelser. De tio mest spridda artiklarna om Sverige under 2017 delades i genomsnitt 140 000 gånger, motsvarande siffra för artiklar om valet var 11 000 delningar per artikel.

  • Mängden rapportering om det svenska valet varierar mellan olika länder. Bland de nio som studerats särskilt rapporterade nyhetsmedierna i Frankrike mest (214 artiklar) och de i Ryssland minst (54 artiklar).

  • Inläggen på sociala medier och nyhetsmediernas artiklar om valet kretsade kring ett begränsat antal ämnesområden: främst valundersökningar, valresultatet, informationspåverkan, Sverigedemokraternas ökning samt migrationsfrågor. Inrikespolitiska frågor som sjukvård och skola var frånvarande i internationell rapportering. När det gäller omnämnanden för politiska partier var Sverigedemokraterna det i särklass mest frekventa.

  • Den internationella mediebevakningen av valet var koncentrerad kring valdagen, vilket indikerar ett begränsat intresse för valrörelsen och regeringsbildningen.

  • SVT var den svenska källa som utländska nyhetsmedier hänvisade mest till i sin rapportering om valet. Hänvisningar till internationella källor gjordes framför allt till nyhetsbyråer.

Jacob Stenberg, analytiker på Svenska institutet:
–  Människors bild av Sverige byggs av många saker och den här rapporten är en viktig pusselbit i vår förståelse för hur Sverige uppfattas utomlands. Valet var en av årets större svenska nyhetshändelser internationellt, men långtifrån den största – underhållning och sport får mycket större utrymme.

–  Intressant är också att även om mängden inlägg på sociala medier var fem gånger större än vid det förra svenska valet så ser vi att antalet delningar och kommentarer var jämförelsevis lågt. För många utländska nyhetskonsumenter var valet troligtvis en notis som passerade i nyhetsbruset. Att nyhetsmedier framför allt kom att rapportera om själva valhelgen och om ett fåtal frågor gör också att vi inte ska överskatta omvärldens kunskaper om svensk politik, avslutar Jacob Stenberg.

Ta del av rapporten i sin helhet här: ”Notis eller världsnyhet? Det svenska valet 2018 i internationell rapportering och på sociala medier”

Om rapporten
Svenska institutet (SI) följer och analyserar löpande samtalet om Sverige på ett flertal digitala plattformar och språk. Denna rapport bygger på inhämtade nyhetsartiklar och digitala inlägg om Sverige och det svenska valet på digitala plattformar – framför allt sociala medier, redaktionella nyhetsmedier men också forum och bloggar. I de nio utvalda länderna har de femton största nyhetsmedierna valts ut för närmare analys av hur man rapporterade om det svenska riksdagsvalet.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum