Svenska kyrkan / Härnösands stift

Nu är tiden då svensken går i kyrkan

Dela

Julspel och familjegudstjänster. Alternativa julfiranden med mat och samvaro. Julgudstjänster på finska. Traditionella julottor och midnattsmässor. Och utöver allt detta, massor av musik. Nu är tiden då svensken går i kyrkan. – Trots all kommers som omger julhelgen står sig det kristna julbudskapet starkt, säger biskop Eva Nordung Byström.

Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Eddebo Persson
Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Eddebo Persson

Enligt en undersökning som tidningen Dagen låtit genomföra väntas över en miljon människor besöka en gudstjänst under adventstiden. Många går också till kyrkan under själva julhelgen. I hela Härnösands stift gör Svenska kyrkans församlingar sig nu redo att möta skaror av så väl vana som mer ovana kyrkobesökare.
– Människor söker efter en djupare mening, behöver stanna upp och uppleva verklig julefrid. Här fyller kyrkorna ett stort behov, säger Eva Nordung Byström.

Sällan erbjuds ett så varierat utbud i kyrkorna som under just julen.
• På julaftons förmiddag har många församlingar familjegudstjänster; ofta i form av ett julspel, samling vid julkrubban, eller liknande.
• På eftermiddagen är det vanligt med en enklare gudstjänst, en julbön.
• Flera församlingar inbjuder under dagen också till alternativa julfiranden, med mat och samvaro.
• På kvällen är det dags för midnattsmässa. Mässan sent på julaftonskväll lockar många kyrkobesökare, och har under senare år fått fler besök än den traditionella julottan på juldagens morgon. De församlingar som har flera kyrkor firar ofta midnattsmässan i en kyrka och julottan i en annan.
• På fjärde advent firas i Örnsköldsviks kyrka och i Mariakapellet i Kramfors gudstjänster med julmusik på finska.
• Musikgudstjänster inramar helgen i de allra flesta församlingar.

En angelägen verksamhet under helgerna är också jourhavande präst, för den som har det svårt och behöver någon att prata med. Varje natt under jul och nyår, precis som resten av året, finns jourhavande präst tillgänglig via telefon 112, mellan klockan 21.00 och 06.00. Svenska kyrkans sverigefinska telefonjour är öppen varje kväll mellan klockan 21.00 och 24.00, och nås på numret 020-26 25 00.

För detaljerad information om julens många arrangemang i kyrkorna i Härnösands stift, se varje församlings hemsida som samtliga nås via Härnösands stifts hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Eddebo Persson
Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Eddebo Persson
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum