Nu kan forskare upptäcka rymdskrot med laser även i dagsljus
Genom laserteknik har forskare tidigare kunnat upptäcka skrotdelar i rymden nattetid. Nu har man hittat ett sätt att använda tekniken även dagtid. Det gör att sökandet av rymdskrot kan utföras under en längre period, vilket förbättrar spårningen.

Mängden rymdskrot som ligger i omloppsbana runt jorden blir allt större, i takt med att vår aktivitet i rymden ökar. Skrotdelarna kan bestå av gamla raketer, satelliter eller delar av farkoster som lossnat från tidigare uppsändningar. Delarna hamnar i omloppsbana runt vår jord och riskerar att träffa de nya, aktiva farkosterna som skickas upp. Problemet med rymdskrotet växer ju fler satelliter och farkoster vi skickar upp i rymden och risken är stor att det kan orsaka kostsamma skador på nyare farkoster, eller till och med försätta människor i rymden i fara.
För att förhindra att rymdskrot kolliderar med andra satelliter och farkoster arbetar forskare för att kartlägga var allt skrot befinner sig och hur deras omloppsbanor ser ut. Sedan tidigare har man använt ett laserbaserat system som endast gått att använda dagtid. Men nu har den europeiska rymdorganisationen (ESA), tillsammans med forskare vid Institute for Space Research i Österrike, utvecklat ett system som även kan observera rymdskrotet i dagsljus.
- Vi är vana vid att man bara kan se stjärnor på natten och på samma sätt har det varit när det kommer till att kunna observera rymdskrot med teleskop. Det har bara gått att observera föremål med låg bana under ett smalt tidsfönster på dagen. Men med den nya tekniken blir det nu möjligt att spåra föremål som tidigare varit ”osynliga” på himlen, vilket innebär att vi kan arbeta hela dagen med lasern och undvika kollisioner, säger Tim Flohrer, chef över ESA:s rymdskrotavdelning.
Den nya metoden för laserdetektion hjälper till att förbättra kartläggandet och att förutsäga rymdskrotets omloppsbanor. Genom att använda en speciell kombination av teleskop, detektorer och ljusfilter vid vissa specifika våglängder är det möjligt att öka kontrasten på föremålen som då kan observeras trots dagsljuset. Att man nu kan söka efter rymdskrot i dagsljus ökar tiden då observationer kan göras och det blir därför lättare att hålla de aktiva farkosterna säkra uppe i rymden.
Fakta: Rymdskrot
Uppskattningsvis finns det idag över 34 000 skrotdelar, som är över 10 centimeter i omkrets, i omloppsbana runt jorden.
Utöver dessa tror man även att det kan finnas miljontals mindre skrotpartiklar som även de riskerar att skada satelliter och farkoster eftersom de kan komma upp i höga hastigheter.
Här kan du läsa mer om riskerna med rymdskrot och vad som händer om en rymdfarkost skulle bli träffad av skrot.
Vill du veta mer om hot från rymden? Lyssna på podcasten Har vi åkt till Mars än?
Nyckelord
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
ESA presenterar sin nya generaldirektör15.1.2021 09:38:17 CET | Pressmeddelande
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Så blir rymdåret 202111.1.2021 14:05:24 CET | Nyheter
Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.
Europa varmare än någonsin 20208.1.2021 10:19:47 CET | Nyheter
I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4° C varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.
Rymdspindlar styrs av ljus16.12.2020 09:00:54 CET | Nyheter
Bananspindeln är inte bara en nätspinnare av rang, den håller nu även rekordet för flest spindeldagar i rymden. Forskare studerade spindelns nätspinnande i tyngdlöshet och kom fram till att utan gravitation är det ljuset som styr hur spindeln agerar.
Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 3657.12.2020 13:48:26 CET | Pressmeddelande
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
Nobelveckan sätter ljus på rymdforskningen4.12.2020 11:00:56 CET | Nyheter
Den 5 december inleds Nobelveckan som i år kommer gå att följa digitalt. Det blir en hel del fokus på rymden när Nobelpristagarna i fysik tar emot årets pris för upptäckten av svarta hål. Under veckan kommer stadshuset i Stockholm lysas upp med rymdmotiv för att hylla pristagarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum