Transportstyrelsen

Nu kan obetalda felparkeringsavgifter ge användningsförbud

Dela

Nu kan felparkeringsavgifter som inte betalats ge användningsförbud. Förbudet inträder när den totala avgiftsskulden uppgår till mer än 5 000 kronor och sex månader har passerat sedan hela skulden skulle ha betalats. Transportstyrelsen har i oktober förenklat för fordonsspekulanter att kontrollera om ett fordon är belastat med användningsförbud.

Transportstyrelsens e-tjänst visar numera uppgift om användningsförbud.
Transportstyrelsens e-tjänst visar numera uppgift om användningsförbud.

– För den som ska köpa en begagnad bil kan e-tjänsten bidra till att minimera risken för att begagnade fordon med användningsförbud säljs vidare till ovetande köpare. Det gör det även möjligt för fordonsägare att regelbundet och på ett enkelt sätt kontrollera status för sitt fordon. Och det bidrar i förlängningen till att andelen fordon med användningsförbud på vägarna kan minska, säger Magnus Svensson, projektägare på Transportstyrelsen.

Ett användningsförbud innebär konkret att fordonet inte får köras. Det ger också polisen rätt att beslagta registreringsskyltarna om fordonet påträffas på väg. Skyltarna behöver inte återlämnas förrän hela skulden är betald. Förbudet inträder när den totala skulden överstiger 5 000 kronor och minst sex månader har gått sedan beloppet skulle vara betalt. För att göra det enkelt att kontrollera om det finns användningsförbud har Transportstyrelsen nu utökat informationen i e-tjänsten Fordonsuppgifter samt i appen Mina fordon.

– Centralt är att användningsförbudet ligger kvar tills hela skulden är betald. Och det gäller även om fordonet byter ägare. Som ny ägare blir du aldrig betalningsskyldig men du kan inte använda fordonet. Därför är det viktigt att kontrollera med oss innan ett bilköp. Och nu har vi gjort det betydligt enklare att genomföra den kontrollen, säger Magnus Svensson.

Andra avgifter och skatter som kan leda till användningsförbud är obetald fordonsskatt, infrastrukturavgift, trängselskatt och vägavgift.

Fakta användningsförbud:

  • Enligt lagen om felparkeringsavgifter gäller sedan 1 januari 2021 att felparkeringsavgifter kan leda till användningsförbud. Användningsförbud inträder när
    1. den totala skulden för parkeringsböter uppgår till mer än 5 000 kronor
    2. minst sex månader har gått från den dag då den totala summan eller en del därav som överstiger 5 000 kronor senast skulle ha betalats.
  • Även obetalda skulder i form av trängselskatt, infrastrukturavgift och vägavgift kan leda till användningsförbud. Detta är till följd av bestämmelser från 2015 som först nu implementeras. För att dessa skulder ska leda till användningsförbud gäller samma kriterier som för felparkeringsavgifter.
  • Användningsförbud kan även utfärdas till följd av obetald fordonsskatt. Förbudet utfärdas då direkt efter utgånget förfallodatum.
  • Om ett fordon körs trots användningsförbud kan polisen beslagta registreringsskyltarna. Skyltarna återfås först när skatten eller avgifterna som ligger till grund för förbudet är betalda.
  • Den nya uppdateringen i e-tjänsten Fordonsuppgifter finns tillgänglig sedan oktober och gör det möjligt att kontrollera användningsförbud även för fordon som ägs av någon annan.
  • Ett utfärdat användningsförbud medföljer när fordonet byter ägare. Den nya ägaren kan dock aldrig bli betalningsskyldig, men riskerar att bli bötfälld om fordonet används.

För mer information, besök https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsrelaterade-skulder/anvandningsforbud/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Transportstyrelsens e-tjänst visar numera uppgift om användningsförbud.
Transportstyrelsens e-tjänst visar numera uppgift om användningsförbud.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum