Svenska kyrkan

Nu öppnas brevlåda för psalmförslag

Dela

Den 1 november öppnas en digital brevlåda för nya psalmförslag till Svenska kyrkan, som en del i revideringsarbetet med den nuvarande psalmboken. Alla som vill kan skicka in sina psalmförslag eller andra tips via brevlådan som nås via Svenska kyrkans hemsida.

Nu öppnas möjligheten att skicka in nya förslag till psalmer. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Nu öppnas möjligheten att skicka in nya förslag till psalmer. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Svenska kyrkans nuvarande gemensamma sångbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk 1986. Den är en kombination av sångsamling, bönbok, andaktshjälp, lärobok och kulturdokument. 

Efter beslut i kyrkomötet 2016 och 2018 förbereds nu en revidering av psalmboken. Första steget i processen är att samla in förslag på nya psalmer. Den digitala brevlådan för psalmförslag kommer att vara öppen i över ett år, från den 1 november 2021 till den 31 december 2022.

– Vi har redan sett att det finns ett stort intresse för att bidra med nya psalmer, och det är vi naturligtvis glada över! Det blir spännande att se vad det kommande året ger, säger Henrik Tobin, ordförande i arbetsgruppen Psalmboken – revision.

En psalm är i detta sammanhang en sång för användning inom Svenska kyrkan, och den ska överensstämma med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

– Psalmen ska också kunna sjungas av en grupp människor tillsammans, i första hand i gudstjänster i Svenska kyrkans församlingar men gärna också i ekumeniska sammanhang, säger Henrik Tobin.

Nya psalmer prioriteras
I sin skrivelse till årets kyrkomöte anser kyrkostyrelsen att komplexiteten kring förutsättningarna för att revidera 1986 års psalmbok inte gör det möjligt att påbörja arbetet med att se över de befintliga psalmerna ännu. Samtidigt bedömer kyrkostyrelsen att Den svenska psalmboken 1986 fungerar väl i nuvarande skick. Därför prioriteras nu arbetet med att ta fram nya psalmer, vilket beräknas ta 3-4 år. Tanken är också att utvalda förslag till nya psalmer ska kunna tillgängliggöras och testas i församlingar, innan besluten fattas.

Höstens kyrkomöte kommer att ge synpunkter på kyrkostyrelsens överväganden i fråga om direktiv, tidsplan och andra ramar för en psalmboksrevision, som finns i skrivelsen KmSkr 2021:6 Revision av psalmboken.

FAKTA

  • Nya psalmförslag ska skickas in via den digitala brevlådan på Svenska kyrkans webbplats, och signeras via Bank-ID.
  • Bidraget ska vara i form av pdf eller jpeg, med text och noter skrivna tillsammans.
  • Ljudfiler tas inte emot.
  • För nyskapade verk behövs samtliga upphovsrättsinnehavares namn och kontaktuppgifter.

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok, som beräknas kunna ta upp till tio år, består av två parallella spår: dels att ta fram nya psalmer, dels revidering av nuvarande psalmbok. Det senare innebär bland annat språkliga justeringar gällande teologi, ekumenik, språk och stil, eventuella musikaliska konsekvensändringar. Dessutom ska nya psalmer tas in och andra kunna lyftas ut.

Läs mer:
Svenska kyrkans arbete med psalmboksrevisionen
Kyrkomötets beslut om ny psalmbok
Förstudie inför psalmboksrevision för Svenska kyrkan

Aktuellt inför kyrkomötets beslutssession i november 2021:
Kyrkostyrelsens skrivelse 2021–6 Revision av psalmboken (pdf)
Gudstjänstutskottets betänkande 2021:1 Psalmboken (pdf)

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Nu öppnas möjligheten att skicka in nya förslag till psalmer. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Nu öppnas möjligheten att skicka in nya förslag till psalmer. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild
Henrik Tobin, ordförande i arbetsgruppen Psalmboken – revision. Foto: Jonas Tobin/Ikon.
Henrik Tobin, ordförande i arbetsgruppen Psalmboken – revision. Foto: Jonas Tobin/Ikon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum