Tekniska verken i Linköping

Nu simmar tusentals ålar mot Sargassohavet

Dela

Ålen är en akut utrotningshotad art som Tekniska verken i Linköping hjälper till att rädda. Under 2020 har alla tidigare rekord slagits när det gäller mängden ål som körts ut till havet. Nästan 4 000 ålar - 5,2 ton - har fångats och transporterats förbi vattenkraftverken nedströms Sommen, Roxen och Glan.

Fiskare Anders Nilsson tar upp ål i Roxen, för vidare leverans till havet.
Fiskare Anders Nilsson tar upp ål i Roxen, för vidare leverans till havet.

-  Vi har aldrig tidigare fångat så många ålar som i år, så det känns roligt! De flesta är fångade i Glan och Roxen, men under 2020 har vi även utökat arbetet i Sommen där nära 800 kilo tagits upp och transporterats, i en väl syresatt tank, till Stegeborg där de släppts fria,  säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken.

Som en del i arbetet med miljöanpassning av vattenkraften sätter Tekniska verken i Linköping varje år ut runt 125 000 ålyngel. Alla ålar överlever inte, men de som gör det uppnår könsmognad vid 15 års ålder och påbörjar då sin lekvandring till Sargassohavet. För att de inte ska riskera att dö i vattenkraftverken anlitas yrkesfiskare, som med stora bottengarn fångar de lekmogna ålarna och kör ut dem till havet - antingen till Bråviken eller Stegeborg.

Det europeiska beståndet av ål är allvarligt hotat och EU:s ålförordning pekar på åtgärder som minskat fiske, minskad dödlighet i kraftverk och dammar, och utsättning av importerade ålyngel för att vända utvecklingen.

Tekniska verken är med i forsknings- och utvecklingsprojektet ”Krafttag ål” som startade 2011 och leds av Engergiforsk, i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. Den bärande tanken är att åtgärder ska sättas in där de gör mest nytta. De senaste åren har arbetet främst handlat om utsättningar av miljontals ålar i Västerhavet, men även i en del sjöar och vattendrag. Fångst och transport av blankål sker i fyra vattendrag - Göta älv, Lagan, Ätran och Motala ström.


För mer information, kontakta gärna:
Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping, 013-20 92 09
jakob.bergengren@tekniskaverken.se

Bilder

Fiskare Anders Nilsson tar upp ål i Roxen, för vidare leverans till havet.
Fiskare Anders Nilsson tar upp ål i Roxen, för vidare leverans till havet.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum