Nu släpps de regionala rapporterna – Tempen på bussbranschen 2021

Siffrorna visar en minskning i rekryteringsbehovet jämfört med motsvarande rapport från 2018, då behovet låg på 7 300. Minskningen beror till stor del på den pågående pandemin, som har slagit hårt mot bussbranschen.
De länsuppdelade rapporterna hittar du här
Samhällsekonomiska konsekvenser
Samtidigt som behovet av nyrekryteringar är fortsatt högt i flera län upplever företagen i hög utsträckning att det är svårt att hitta arbetskraft.
Svårigheten att hitta kompetens kan leda till samhällsekonomiska konsekvenser om turtätheten minskar eller turer ställs in. Möjligheterna till kollektivt resande påverkar exempelvis var vi väljer att bo, arbeta och studera. Försämrade kommunikationer gör det svårare för lokala företag att anställa och försvårar exempelvis också för föreningsverksamhet, samtidigt som det även kan leda till minskad attraktivitet för kollektivt resande med högre miljöpåverkan som följd.
Åtgärder skapar möjligheter
- Utbildningsinsatser är nyckelfaktorn för att rekryteringen ska kunna fortgå, vi vet också att branschen under pandemin har tappat anställda som har hittat till andra branscher och som inte kommer att återvända. Det finns med andra ord stora behov av att växla upp insatserna så att det kollektiva resandet inte drabbas av en kompetenskris, fortsätter Caj Luoma.
Svårigheten att hitta kompetens kan leda till samhällsekonomiska konsekvenser om turtätheten minskar eller turer ställs in. Möjligheterna till kollektivt resande påverkar exempelvis var vi väljer att bo, arbeta och studera. Försämrade kommunikationer gör det svårare för lokala företag att anställa och försvårar exempelvis också för föreningsverksamhet, samtidigt som det även kan leda till minskad attraktivitet för kollektivt resande med högre miljöpåverkan som följd.
Åtgärder skapar möjligheter
För att stävja problemen med svårigheterna att rekrytera föreslår Transportföretagen en rad åtgärder i sin rapport. Dessa inkluderar en ökning av antalet platser inom vuxenutbildningen – inte minst en fortsatt – och långsiktig – utbyggnad av yrkesvux, samt att utbildningskvaliteten behöver stärkas.
Vidare vill Transportföretagen se en fortsatt offentlig stöttning, utveckling och implementering av valideringssystem integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan. Och en möjlighet till CSN-lån för att ta körkort kopplat till behörigheterna C och D.
- Vi är mycket glada över att regeringen nyligen hörsammade våra önskemål kring möjligheten till CSN-lån för att ta körkort, nu behöver vi motsvarande lösningar för tyngre körkortsbehörigheter. Samtidigt fortsätter kollektivtrafiken att vara en viktig arbetsgivare också när det kommer till utrikes födda. Genom fungerande arbetsmarknadsutbildningar och en fortsatt satsning på yrkesvux skapas möjligheter att tillfredsställa bussbranschens rekryteringsbehov, avslutar Caj Luoma.
Nyckelord
Kontakter
Håkan FilipssonPressansvarigTransportföretagen
Tel:072-2022697hakan.filipsson@transportforetagen.seBilder
Länkar
Om
Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Utlandsavtalet klart för åkerier som kör gränsöverskridande godstrafik25.4.2025 10:06:36 CEST | Pressmeddelande
Utlandsavtalet har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Det omfattar omkring 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år.
Motorbranschavtalet har tecknats för verkstäder och fordonsåterförsäljare24.4.2025 14:08:12 CEST | Pressmeddelande
Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat Motorbranschavtalet med IF Metall för omkring 1 200 företag och 23 600 anställda inom fordonsåterförsäljning och fordonsverkstäder. Motorbranschavtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
Action Plan 2025: Svenska flyget behöver politisk handlingskraft24.4.2025 13:18:53 CEST | Pressmeddelande
För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
Kollektivavtalen för manskap i sjöfarten är klara24.4.2025 11:09:33 CEST | Pressmeddelande
Sjöfartens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat överenskommelser med Seko om kollektivavtalen för manskap i sjöfarten. Avtalen har ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år, vilket följer det märke som industrins parter har satt för svensk arbetsmarknad.
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum