Nu startar projektet kring virtuella kliniska läkemedelsprövningar
-Vår bedömning är att nyttandet av den digitala tekniken fullt ut kommer vara till gagn för patienterna, men också för forskare och de forskande läkemedelsföretagen vilket blir extra tydligt i dessa covid -19 tider, säger Gunilla Andrew-Nielsen, projektägare på Läkemedelsverket.
Förhoppningen är att virtuella kliniska läkemedelsprövningar ska förändra sättet på vilket klinisk forskning bedrivs på både i Sverige och internationellt. Idag kan nästan 70 procent av potentiella patienter inte vara med i kliniska prövningar av geografiska skäl.
- Möjligheten att delta i virtuella prövningar skulle ge fler patienter chansen att delta i kliniska prövningar och därmed bredda underlaget för framtagandet av nya läkemedel. Den virtuella metodiken bör också resultera i fler jämlika och ekonomiskt hållbara kliniska läkemedelsprövningar i Sverige, säger Jenny Söderberg, projektledare för förstudien.
Förstudien kommer att genomföras i såväl teoretisk som praktisk kontext och i nära samverkan med de aktörer som traditionellt initierar, planerar och genomföra kliniska läkemedelsprövningar.
Med hjälp av flera externa referensgrupper ska projektet under försommaren göra en kartläggning för att bättre förstå hur behoven runt de virtuella prövningarna har stöd i existerande regelverk och vad som bedöms som otydligt och inte tillräckligt förutsägbart och där Läkemedelsverket kan ha en viktig och ledande roll som tillstånds- och tillsynsmyndighet framgent.
Som en del i förstudien kommer en eller flera piloter att genomföras under hösten 2020 för att undersöka praktiska förutsättningar, men också samla viktiga erfarenheter.
Sedan projektet blev officiellt, har intresset för att delta och aktivt bidra, varit stort.
- Det ger viktiga signaler om att frågeställningarna är aktuella och angelägna bland de som detta främst berör, säger Jenny Söderberg.
På Läkemedelsverkets hemsida kommer information om och resultat från projektet att löpande publiceras. Redan nu finns det möjlighet att anmäla intresse om att medverka i referensgruppernas arbete under våren.
Förstudieprojektet planeras att pågå till och med februari 2021.
Nyckelord
Kontakter
Jenny Söderberg,Projektledare
Tel:070-420 44 85Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum