Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.

Receptfritt melatonin finns sedan september 2020 att köpa på svenska apotek som en kortsiktig lösning när man besväras av jetlag. Sedan dess har antalet förpackningar som sålts receptfritt ökat kraftigt till över 77 000 förpackningar i december 2024. Det är inte troligt att antalet personer med jetlag ökat i samma takt under perioden, som omfattar coronapandemin.
Skapa goda rutiner för bättre sömn
Sömnhygien handlar om att skapa goda vanor kopplat till sömn. Det kan till exempel vara att följa samma rutiner varje kväll, att vara fysiskt aktiv på dagen, ha tyst och svalt i sovrummet, att undvika aktiviteter eller mat som gör dig pigg på kvällen samt att undvika skärm precis före läggdags.
– Ofta behövs inte läkemedel för att komma till rätta med tillfälliga sömnbesvär. Använd bara receptfritt melatonin ifall du har jetlag eller fått det förskrivet på recept av din läkare som vuxen. Barn rekommenderas inte att använda receptfritt melatonin utan att kontakta vården. Det är vården som ska bedöma om barnet behöver få melatonin på recept, säger Elin Kimland, senior utredare vid Läkemedelsverket.
Använd inte läkemedel i onödan
Läkemedel för sömnbesvär ska som regel bara användas under en kort period och vid tillfälliga besvär. Läkemedlet kan ge symtomlindring men botar inte orsakerna till sömnbesvären. Alla sömnläkemedel påverkar hjärnans funktion och det finns i dag inget idealiskt sömnläkemedel – alla har biverkningar. Även receptfritt melatonin.
– Det är bättre att försöka komma till rätta med problemen och hitta en långsiktig lösning i stället för att medicinera bort sina symtom. Vi vet inte heller hur kroppen påverkas vid melatoninanvändning under lång tid, fortsätter Elin Kimland.
Signaler som behöver uppmärksammas
I en undersökning som företaget Novus har gjort på uppdrag av Läkemedelsverket uppgav en av tio att den har använt melatonin utan recept de senaste 12 månaderna för att behandla sömnproblem. Antalet personer som uppgav behandling av jetlag var försvinnande låg.
– Vi ser en risk för att melatonin används lite för lättvindigt i takt med att det är mer lättillgängligt. Om du har gjort förändringar för att sova bättre och ändå har besvär med sömnen, kontakta vården för rådgivning innan du överväger melatonin, säger Elin Kimland.
Svårt att sova?
Fem goda råd för sömnbesvär:
- Ha regelbundna tider och rutiner för läggdags och uppstigning
- Ordna med en bra miljö i sovrummet: svalt, tyst och mörkt.
- Var fysisk aktiv under dagen och vistas i dagsljus
- Undvik fysiska aktiviteter sent på kvällen och skärm precis innan läggning
- Undvik mat och dryck som ger energi sent på kvällen
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. 1018 intervjuer genomfördes under perioden 5 – 11 september 2024.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Läkemedelsverket driftsätter intern generativ artificiell intelligens24.3.2025 08:04:35 CET | Pressmeddelande
Som en av de första läkemedelsmyndigheterna i Europa har Läkemedelsverket driftsatt en egenutvecklad och lokal tjänst för generativ AI. Genom att systemet inte kommunicerar med någon extern tjänsteleverantör, kan även konfidentiella dokument såsom ansökningar och utredningar bearbetas som del i Läkemedelsverkets regulatoriska arbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum