Risk att melatonin används alltför lättvindigt
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.

Efter flera signaler kopplat till melatoninanvändning har Läkemedelsverket fördjupat sig i hur användningen ser ut. Resultaten återges i en nyligen publicerad artikel i Läkartidningen.
Ökad försäljning av melatonin
Receptbelagda läkemedel med melatonin är godkända för att behandla sömnproblem hos vissa barn med ADHD, vuxna 55 år och äldre samt för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna. Receptfritt melatonin är endast godkänt för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna.
– Vi kan konstatera att förskrivningen av melatonin fortsätter att öka och delvis sker utanför godkänd indikation. Den största ökningen ser vi för barn 6–17 år. Den receptfria försäljningen har också ökat – även under covidpandemin trots att jetlag hos vuxna är den godkända indikationen. Samtidigt saknas kunskapen om långtidseffekter om melatonin används under en längre tid, fram för allt hos barn, säger Elin Kimland, senior utredare vid Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket ser även fler signaler om olaglig försäljning av melatonin som kosttillskott. Myndigheten har fattat förbud om försäljning för flera melatonininnehållande produkter.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt
I en undersökning som företaget Novus gjort på uppdrag av Läkemedelsverket uppgav en av tio att den har använt melatonin utan recept de senaste 12 månaderna för att behandla sömnproblem. Antalet personer som uppgav behandling av jetlag var försvinnande låg.
– Vi ser en risk för att melatoninanvändningen görs för lättvindigt i takt med att det är mer lättillgängligt. I första hand ska patienter som söker hjälp för sömnproblem få råd om sömnhygien eller erbjudas psykologiska insatser, säger Elin Kimland.
Läkemedelsbehandling bör förskrivas först när icke-farmakologisk behandling har utvärderats och visats ha otillräcklig effekt, när andra underliggande orsaker till individens sömnproblem uteslutits och när sömnproblemen har stor negativ inverkan på individens hälsa. Barn ska enbart behandlas med melatonin på recept av läkare där det bedöms medicinskt motiverat.
Bilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum